darul napisał(a):Wiosna z mercedesem w tle
Szop napisał(a):zdjęcia pod względem doboru kadru, artyzmu, ostrości, sposobu naświetlenia jak i samej estetyki pleneru
Chodzi ogólnie o przekazanie tego w jaki sposób widzimy nasze auto na łonie natury

Szop napisał(a):Zdjęcia powinny być robione w dzień, a samochód musi mieć pozamykane drzwi. Okna czy dach wg gustu. Myślę, że powierzchnia 1/3 całego zdjęcia to maksymalnie co może zajmować autko
To się nazywa ograniczanie swobody fotografa. Jak dla mnie - niedopuszczalne.
Szop napisał(a):Można to wszystko podzielić na zdjęcia przesłane "na żywca" oraz przerobione/dopieszczone np. w Adobe Photoshop
Nie można oddzielać fotografii naturalnej i zmodyfikowanej/dopieszczonej w jakimś programie graficznym. Ów program wchodzi w skład obróbki zdjęcia - czegoś, co każdy nawet amatorski fotograf powinien umieć

Nie widzę więc potrzeby rozdzielania konkursu na dwa piony - każdy może doprawić zdjęcie tak, jak mu się podoba.
Szop napisał(a):Jeśli zdjęcie nie jest wykonane przez Ciebie, wypadałoby podać jego autora
Konkurs fotograficzny z... nie naszymi zdjęciami ?
EssiRS napisał(a):W Warszawie niestety tylko kilka dni było takich w 100% ładnych, a do najbliższego pleneru jest całkiem sporo

Zapraszamy do Wielkopolski. W tym najpiękniejszym regionie Polski słońce świeci prawie przez cały czas

jedrus napisał(a):max 2 zdjęcia
Tu się muszę jeszcze zastanowić z zajęciem oficjalnego stanowiska
jedrus napisał(a):Rozdzielczość proponuje 800x600 px
Jeśli chodzi o sam konkurs - żaden inny rozmiar. Natomiast jedne z lepszych zdjątek można by wrzucić w rozdzielczości 1024x768/1600x1200 (nie zapominając o panoramach

) - w zależności co, kto lubi.
Szop napisał(a):prace można by zamieścić w "Nasze tapety". myślę, że uzbierałoby się sporo fajnego materiału, który można by też używać do upiększania naszego forum. Przy okazji też powstałaby spora baza sentymentów dla Kolegów, którzy kiedyś się z autem rozstaną
Oczywiście dobry pomysł. Ja dołożyłbym do tego pomysł ze zrobieniem wspólnego kalendarza na przyszły rok. Wielki kalendarz, przykładowo 40x50cm a 3/4 strony zajmowałby plakat z czadowym zdjęciem. Czujecie to ?

W takim wypadku obowiązkowo trzeba by zrobić mistrzostwa fotograficzne w aurze zimowej

Ale to chyba temat już troszkę do przodu.
Jeśli komuś chciało się to wszystko powyżej przeczytać, to gratuluję

Musiałem się trochę rozpisać, bo wiem z doświadczenia, że dobrze uregulowane zasady wykluczają wszelkie późniejsze problemy i pozwalają skupić się na przyjemnej pracy, jaką jest fotografowanie naszych samochodów.
Niech wypowie się jeszcze kilka osób, to postaram się zacząć sklejać jakiś regulamin

Czekam na propozycję, sprzeciwy i cokolwiek innego.