Mercedes: W124 2.0D - OM601
5-Manualna
1995
sedan
E-Klasse
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 08:51 [r129] Poszukiwania SL500 w Polsce
2-gi MB: VITO CDI 2002r.
3-ci MB: 208D 1990r.
No to może na wstępie napiszę o autach które juz ogladałem:
Z legionowa był TEN
Blacharsko wyglądał nieźle, ale konsola środkowa jakoś dziwnie podniesiona i coś z prawym boczkiem i fotelem nie halo, brak hardtopu.
Wylot z wawy na gdańsk: klik
Ten ma uszkodzony przód ewidentnie nadział sie na hak, do poprawy maska zderzak grill, poza tym 91r i bardzo dziwny środek
Gdańsk: kliken machen Ten ma nie oryginalny środek znaczy sie obszyty jest nową skórą i coś dziwnego z silnikiem. Po odpaleniu pracował równiutko, rozgrzał się. A jak pojechałem na jazdę próbną, auto zaczęło dziwnie rzucać, jak na V8 to chodził bardzo nie równo i strasznie drżał jak przyspieszałem.
Był jeszcze TEN z wawy, ale to już inna historia. Niby AMG, a jeden próg chromowany miał AMG drugi mercedes benz, fotele były mokre, bo uszczelki przy miękkim dachu przepuszczają, a silnik był "spocony"
Te opisane powyżej są BEE mam gdzieś viny do nich.
W wawie chce jeszcze pojechać obejrzeć TEGO chociaż to troszkę dużo jak na moje możliwości, aczkolwiek kto wie
No i teraz chcę się wybrać gdzieś na wycieczkę w polskę i zaczynam kontaktować się z ludźmi z południa i południowego wschodu
Na razie doprosiłem się tylko jednego VINu do TEGO , wygląda dobrze tylko ten 91r. to jest wersja na włochy z ciekawym wyposażeniem. MINUS to pompowane 4 amory.
Wie ktoś może jak wyglądały 8szprychowe felgi z tamtych lat które zakładali do SL bo tak z VINu wychodzi do tego auta.
Na razie tyle. Jak byście przeglądali allegro lub jakieś inne rzeczy i znajdziecie coś ciekawego to dajcie znać będę dzwięczny
O wyjeździe na zachód też myślę, najchętniej szwaajcaria, ale tam przeraża mnie 18% cła dodatkowo:/ Na razie POLSKĘ chce przeszukać
Mercedes: inny
Automatyczna
1995 Pomógł:27 razy Dołączył: 07 Sty 2007 Posty: 4779 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 14:03
Inne auto/a: SL500 1995r
By było dla potomnych...
rosssssa napisał/a:
Z legionowa był TEN
Dodatkowo lakierowanie dziwne. Na zdjęciach wydaje się, jakby dolna część zderzaka przedniego była innego koloru.
Czujniki parkowania z przodu i tyłu...
Opis też ciekawy... SL500 i 400KM...
Nie podaje przebiegu.
Konsola centralna z wersji po lifcie, a na boczkach zwykłe drewno.
Rocznik dobry, bo z przedziału 93-95
rosssssa napisał/a:
Wylot z wawy na gdańsk: klik
Rocznik 91, a zarówno nadwozie jak i fotele z wersji po liftingu... Jak dla mnie takie samochody są mało interesujące i nawet się im bym nie przyglądał.
rosssssa napisał/a:
Gdańsk: kliken machen
Kolejny 91 ze zderzakami po lifcie... zapomnieli o lusterkach...
Wnętrze obszywane i bardzo brzydkie, szczególnie kierownica. Poza tym poduszka pasażera prawdopodobnie nie działa, skoro ją "zaszyli".
rosssssa napisał/a:
Był jeszcze TEN z wawy
Ciekawe, ze silnik spocony, bo ten samochód jest wystawiony na sprzedaż około 3 lat, jak nie dłużej.
Dodatkowo ciekawe, że uszczelki są nieskuteczne, bo widać, że dach jest na nowo obszywany i to na tyle beznadziejnie, że zapomnieli wszyć bocznych szybek...
Tylna klapa ze światłem stopu na pewno jest dołożona, bo w tym roczniku nie występowała.
Czy facet jest w stanie udowodnić, że jest to wersja M119 6.0? Mam spore wątpliwości.
Wygląda na lakierowanego po całości. Do tego tylne lampy od wersji po liftingu.
Felgi ma bardzo ładne. Jak na żywo się prezentują?
rosssssa napisał/a:
W wawie chce jeszcze pojechać obejrzeć TEGO
Jak chcesz to mogę podjechać go obejrzeć.
rosssssa napisał/a:
Na razie doprosiłem się tylko jednego VINu do TEGO ,
NIVO w SL'u najczęściej oznacza spore wydatki (jak nie teraz to w przyszłości). Takie kierunkowskazy z tego co wiem, nie były oferowane na Włochy, a jedynie na Szwajcarię.
Po zdjęciach nic więcej nie można powiedzieć.
_________________ z utęsknieniem wyczekuje wiosny...
Mercedes: W124 2.0D - OM601
5-Manualna
1995
sedan
E-Klasse
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 14:22
2-gi MB: VITO CDI 2002r.
3-ci MB: 208D 1990r.
EssiRS napisał/a:
By było dla potomnych...
Wreszcie jakis dobry temat
EssiRS napisał/a:
Czy facet jest w stanie udowodnić, że jest to wersja M119 6.0?
to jest V8 tak wygląda pod maską, gość twierdzi że jest rozwiercony na 6.0. niby ma jakąś naklejke AMG pod maską na pasie, ale nie znam się aż tak dobrze na tym.
EssiRS napisał/a:
Wygląda na lakierowanego po całości. Do tego tylne lampy od wersji po liftingu.
Felgi ma bardzo ładne. Jak na żywo się prezentują?
No własnie wygląda na lakierowanego i bitego chyba z każdej strony.
Na żywo prezentuje się za ładnie.
VIN tego autka WDB1290671F108611 - wygląda ciekawie szkoda że to już taki szrot
A może na oglądanie tego autka w wawie umówimy się razem, mogę się dowiedzieć kiedy maja otwarte to się umówimy. Chyba że tamtędy przejeżdzasz częśto to jak możesz to podjedź i zobacz to autko będę dźwięczny
Ostatnio zmieniony przez rosssssa Pon Lis 30, 2009 14:26, w całości zmieniany 1 raz
Inne auto/a: Yamaha FZS 600 "Fazer" Audi A6 C6 3.0TDI Quattro
rosssssa, w Szwajcarii łatwiej znaleść o takie auto, z wielu przyczyn - jest/było ich tam wiecej, kraj sam w sobie jest mniejszy od Naszej Pięknej Polski,czym napewno wiesz, jednak przejechać Polskie kilka razy nie przekonuje mnie, jeszcze kilka wyjazdów w Polskie i tą kwote cła (18%) wydasz nie kupujac jak widze wymarzonego auta , POWODZENIA:)
Automatyczna
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 13:01
rosssssa napisał/a:
Wreszcie jakis dobry temat
Myślę, że taki temat nie jednej osobie szukającej R129 pomoże Wspólnymi siłami stworzymy coś wartościowego
rosssssa napisał/a:
niby ma jakąś naklejke AMG pod maską na pasie,
Naklejki dostępne w ASO bez żadnego problemu. Też mógłbym sobie nakleić i udawać, że to M119 6.0
Najlepiej rozkodować VIN, ale zdanie kolegi R129 można też uznać za rozwiązanie pytania, bo wiem, że to jego pasja, szukanie M119 6.0 Na pewno już kilka razy prześwietlił na wylot ten pseudo AMG.
Cytat:
albo malowana jak w przypadku pewnego "AMG"
Ta raczej nie jest, bo identycznie wyglądającą montowano chociażby w Silver Arrow. Poza tym ta nie ma piorunów
R129 napisał/a:
były na wszystkie kraje (na pewno z wyjątkiem usa), tylko że w latach 94-95
Dobrze wiedzieć. Przy okazji pytanie w jakich krajach były montowane te dodatkowe boczne kierunki na błotnikach? Wyglądają fatalnie...
R129 napisał/a:
to auto które chyba było tvn turbo "zakup jakiś tam.." ze 2 lata temu
Chyba że tamtędy przejeżdzasz częśto to jak możesz to podjedź i zobacz to autko będę dźwięczny
Mam blisko, więc postaram się podskoczyć i zerknąć na niego. Dodatkowo się dowiem, czy to ten co był w TVN Turbo. Postaram się jeszcze w tym tygodniu go obejrzeć, mam nadzieję, że czas pozwoli
maciek179, bardzo chaotycznie napisałeś posta i średnio można go zrozumieć, ale masz rację, że w Szwajcarii można znaleźć sporo ładnych egzemplarzy, ale to też nie jest tak, że wjeżdżasz tam i przebierasz w SL'ach. Co prawda jest ich całkiem sporo, ale wiele też jest w stanie wymagającym sporego nakładu funduszy na renowacje.
Jadąc do CH po samochód trzeba liczyć około 15-17tys CHF za SL500 w dobrym stanie + wszystkie opłaty związane z tymczasowym ubezpieczeniem, przejazdem, noclegami, opłatami w Polsce, przeglądem itd itd.
Z racji, że złotówka się umocniła, to i wyjazdy do CH po samochód są mniej opłacalne niż były kiedyś, bo CHF jest zwyczajnie droższe.
Ostatnio zmieniony przez EssiRS Wto Gru 01, 2009 13:04, w całości zmieniany 1 raz
Inne auto/a: Yamaha FZS 600 "Fazer" Audi A6 C6 3.0TDI Quattro
EssiRS napisał/a:
bardzo chaotycznie napisałeś posta
nie dysponowany byłem
chodziło mi oto , żeby nie jeździł po Polsce ponieważ mimo wszystko w Szwajcarii jest wiecej takich modeli, a te 18% cła i tak wyda na rozjazdy podczas poszukiwania w PL
Automatyczna
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 13:28
maciek179 napisał/a:
a te 18% cła i tak wyda na rozjazdy podczas poszukiwania w PL
Bardzo uproszczone podejście do tematu podajesz, bo tak jak wyżej napisałem, koszty związane z zakupem samochodu w CH nie sprowadzają się jedynie do zapłacenia tego 18% cła. Trzeba doliczyć koszty związane z paliwem na dojazd i powrót z CH oraz na jeżdżenie w poszukiwaniu samochodu na miejscu, kilka noclegów, wyżywienie, chyba jakieś opłaty związane z poruszaniem się po tamtejszych autostradach i pewnie kilka innych...
I coś o czym pewnie większość zapomina. W sobotę i niedzielę, praktycznie nie da się nic załatwić w Szwajcarii. Zarówno nie jesteś w stanie umówić się z właścicielem komisu na obejrzenie samochodu (praktycznie tylko tak się tam sprzedaje samochody), jak i nie masz możliwości załatwienia jakichkolwiek formalności w urzędach, bo one w te dni nie pracują. Mówiąc w skrócie, trzeba wziąć kilka dni urlopu, co też jest pewnego rodzaju kosztem.
W Polsce możesz bez brania urlopu jeździć w weekendy i oglądać samochody.
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 17:45
Inne auto/a: 140 600
EssiRS - boczne kierunkowskazy dodatkowe (jesli o nich mowa) maja swoj nr opcji i w jej opisie podane jest dla jakich krajow ona jest przeznaczona; tam sa i Wlochy i tez np Japonia...
Mercedes: inny Pomógł:2 razy Dołączył: 03 Paź 2007 Posty: 84 Skąd: Wawa
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 19:37
2-gi MB: R129 6.0 V8 190E 3.2 W124 3.4
EssiRS napisał/a:
Naklejki dostępne w ASO bez żadnego problemu
naklejki dodatkowe tak, ale czy silnikowe ?? głowy bym nie dał.... nie mogłem ich zlokalizować po numerach, a także nie wystepują w EPC (dodatkowe są). Kiedyś słyszałem opinię, że można je dostać tylko przestawiając dowód posiadania oryginalnie przerobionego auta ?? chyba bzdura ??
EssiRS napisał/a:
Na pewno już kilka razy prześwietlił na wylot ten pseudo AMG.
wystarczyło raz mam nadzieję, że nikt nie jest nim zainteresowany, a jeśli nawet to zapraszam na PW
EssiRS napisał/a:
Przy okazji pytanie w jakich krajach były montowane te dodatkowe boczne kierunki na błotnikach?
były w USA, JP, D, IT i nawet W PL, więc to dodatek, choć jak pamiętam nie występuje w VIN.
Automatyczna
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 22:21
R129 napisał/a:
Kiedyś słyszałem opinię, że można je dostać tylko przestawiając dowód posiadania oryginalnie przerobionego auta ?? chyba bzdura ??
Na pewno tak nie jest. Wystarczy znać numery naklejki i dostaniesz na zamówienie z magazynu z Niemiec.
pepe1111, dokładnie o nie pytam. Może nie mam racji, bo to teoria zaczerpnięta z w124, ale przykładowo we Włoszech takie kierunkowskazy były montowane jako standard, więc być może kierunki były opcją, ale w niektórych krajach ta opcja była standardem...
Taka wiedza pomagałaby identyfikować pochodzenie samochodu bez rozkodowywania VIN'u
Idąc "za ciosem", to czy istnieją różnice w R129 po których szybko można rozpoznać z jakiego kraju jest konkretny egzemplarz?
Wersję USA to chyba każdy potrafi rozpoznać... inne lampy, reflektory, kierunkowskazy, klapa bagażnika z miejscem na małą rejestrację, a we wnętrzu licznik w milach.