Rany -jest przecież temat o BLOS więc można poczytać

. Wybuchy? Jak będziesz jeździł na stareńkich kablach WN, kilka lat na jednych świecach, czy z ufajdaną wymęczoną kopułką to Cię św.Mikołaj nie uratuje przed wybuchem. Ale przy założeniu, że masz instalację WN na poziomie jaki zaleca fabryka do MB, szczelny dolot, wyregulowany BLOS to można o wybuchach zapomnieć. Mikser ma swoje wady -rozjeżdżanie się składu mieszanki w kontekście obrotów/obciążenia to najpoważniejsza. Niska precyzja dawkowania powiązana. BLOS to "leczy" w dużym stopniu.
Przy pełnowartościowym gazie(a więc ponad 105-110 oktan, czyli w Polsce zapomnij

) na BLOSie można uzyskać nieco lepsze osiągi niż na Pb(poczytaj i pooglądaj wykresy z hamowni na forach Hondy, BMW, Nissana, Forda...byle nie na Mercedesa

). Przy gazach "jakie się wlewa każdy wie" i tak nie powinieneś odczuć różnicy w stosunku do Pb
Plusy:
-prostota konstrukcyjna, serwisowanie "se w domu umyję", silniczki krokowe do LPG i regulacje zgrubne na registrze wypad.
-taniość w stosunku do kosztów spartaczonej, strzelającej klasycznej instalacji, czy do montażu IDSa itp.
-przewidywalność regulacji
-osiągi w górę(zwłaszcza elastyczność i "zryw", spalanie nieco w dół, lub zbliżone
-stabilność mieszanki(odchyłki w zasadzie pomijalne)
-zwiększenie bezpieczeństwa dolotu auta. Jak komuś strzela na BLOSie to jest chytrus i niechluj
-zazwyczaj "odetkanie" dolotu co wpływa pozytywnie na pracę przy zasilaniu benzynowym.
-na bardzo zimnym silniku duuuuużo mniej popierdywania
-jak ktoś się wstydzi "palnika" pod maską to BLOS wygląda bardziej "och"
Minusy:
-sam sobie musisz zamontować, albo Cię złupią "gazownicy"(dla mnie zaleta -partacze precz

)
-no właśnie: czasem trzeba pokombinować z dolotem, bo się nie mieści
-na przegląd...z flachą. BLOS przy gaźniku jedynie nie jest problemem prawnym(też nie do końca, bo samodzielne dłubanie w instalacji LPG nie jest zalecane)
-wynikowe błędy, bo bazowa instalacja jest do luftu: a więc za słaby parownik, czasem za małe przepusty na wężach(czy filterku gazowym) mogą nieco BLOS ograniczyć.
Reszta już we właściwym wątku ok?

. Jak siadłem po zmianie z miksera na BLOS do w201 2.3 kilka lat temu to mi zad prawie różnica urwała

Kupię okazyjnie BLOS(BLOSy) używane, sprawne. Pisz na PW. Masz ZDROWE blachy kolor 900 pisz. Wersja sprzed liftu na szerokiej listwie. Błotniki bez bocznych kierunkowskazów.