Skocz do zawartości

Forum Mercedes 201-124 Lepsze niż klub!!! używa plików cookies. Przeczytaj Politykę Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby wiadomość ta więcej się nie wyświetlała proszę klikąć przycisk:    Wyłącz

- - - - -

W140 Wentylator od nawiewu


9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Offline   malygenek


  • Postów: 12
  • Na forum od: 14 paź 2011
  • Miejscowość: Gdynia
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:1991
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inny samochód:W140 3.2

Napisano 04 luty 2012 - 22:41

Witam mam problem.Mam W140 bez klimy i przy wentylatorze niema rezystora .Dziala mi tylko na 3 i 4 biegu ,gdzie znajduje sie opornik ktory odpowiada za biegi wentylatora?

#2 Offline   pueblo


  • Postów: 810
  • Na forum od: 11 maj 2011
  • Miejscowość: Szczecin
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inny samochód:W140 400SE M119 1992

Napisano 04 luty 2012 - 23:03

W140 bez klimy? to wersja kryzys chyba.. daj VIN to cos postaram sie pomoc.

#3 Offline   Gerri


  • Postów: 1714
  • Na forum od: 25 maj 2009
  • Miejscowość: Limerick
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inny samochód:203 Kompressor

Napisano 05 luty 2012 - 14:01

pueblo& napisał:

W140 bez klimy? to wersja kryzys chyba
Czemu zaraz kryzys? Różne rzeczy sobie ludzie życzą... Pamiętam 500 (W140) - przy przebiegu ok. 230 tys zaczęła coraz słabiej jechać i się "kiwać". Na pytanie "kiedy były wymieniane świece" gościu odrzekł, że w tych autach jest nowa generacja świec, i się ich nie wymienia :mrgreen:
Uwierzył dopiero jak zobaczył stare, a po wymianie auto odzyskało dawny wigor :E
Ale oczywiście temat jest o czym innym. Otóż ta 500-tka była BEZ KLIMY - pomimo że tak ogólnie auto było dobrze wypasione :grinhihi:
Ale ja dalej nie na temat :/
Otóż ten układ regulacji ogrzewania jest bardzo podobny do tego ze 124. Nawet przełącznik dmuchawy ma ten sam numer. Otóż w modelu 124 nie było problemu z rezystorami, były natomiast często problemy z przełącznikiem. Po prostu śniedziały styki - wystarczyło wyczyścić i problem znikał. Sam przełącznik czyści się bajecznie prosto - problem może być natomiast z dostaniem się do niego dla osoby która robi to po raz pierwszy. Jeżeli natomiast chcesz koniecznie się dostać do rezystorów - to zawsze są montowane w strumieniu powietrza nawiewanego przez dmuchawę. Nie widzę przeciwwskazań, żeby był w innym miejscu niż regulator elektroniczny - czyli przy silniku dmuchawy. Dostęp również bardzo prosty: trzy minuty dla kogoś, kto tego nigdy nie robił. Poniżej masz link do obrazka: u mnie się otwiera, a jak jest w Polsce to nie wiem. Podobno ostatnio się otwiera. Rezystor ma numer 281
http://www.auto-part...ts/m.mycat?Form

Edit: nie otwiera się...Tak więc inaczej:
http://www.auto-part...b&client=dr2000
Wybierz auto 140.028, potem grupę ogrzewanie (grupa 83) a potem obrazek 045. Szukany opornik jest na prawym, skrajnym obrazku (trzeba przewinąć)

Użytkownik Gerri edytował ten post 05 luty 2012 - 14:07


#4 Offline   malygenek


  • Postów: 12
  • Na forum od: 14 paź 2011
  • Miejscowość: Gdynia
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:1991
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inny samochód:W140 3.2

Napisano 11 luty 2012 - 22:44

Dzieki za odpowiedz.U mnie rezystora nie ma przy samym silniku poniewaz wymienialem silnik od dmuchawy.zabiore sie za przelacznik i zobacze. wymienialem sam w modelu 124 wymiennik ciepla od klimy i cala deske mialem rozebrana w mak wiec mysle ze w tym modelu tez sobie poradze.aby byly to tylko styki w przelaczniku.Pozdrawiam.

#5 Offline   lutek66


  • Postów: 386
  • Na forum od: 27 kwi 2011
  • Miejscowość: Wałbrzych
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inny samochód:MB W140 400SEL(cyclone)

Napisano 16 listopad 2012 - 10:08

Ja odkopię temat. U mnie pojawił się dziwny problem, a mianowicie jak auto stoi na wolnych obrotach to jest ok. Ale jak ruszam i przyspieszam to przyspiesza również wentylator dmuchawy. Przyspiesza zawsze, ze wzrostem prędkości. Wyjątkiem jest, kiedy siłę nadmuchu mam ustawioną na minimum. W każdym innym przypadku wzbudza się dziwnie na obroty. Po odpuszczeniu gazu -> zwalnia. Ale jak na postoju dodaję gazu, to nic się nie dzieje. Tylko podczas jazdy....... Ktoś coś się domyśla????

#6 Offline   pueblo


  • Postów: 810
  • Na forum od: 11 maj 2011
  • Miejscowość: Szczecin
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inny samochód:W140 400SE M119 1992

Napisano 16 listopad 2012 - 22:02

Lutek poza duchami nie mam pomysłu;D a poważnie, może jakieś przepięcie? tylko skąd i jak to ma się wiązać z prędkością obrotową silnika i tylko podczas jazdy..

#7 Offline   lutek66


  • Postów: 386
  • Na forum od: 27 kwi 2011
  • Miejscowość: Wałbrzych
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inny samochód:MB W140 400SEL(cyclone)

Napisano 16 listopad 2012 - 22:33

Zrobie tak, że przykleję do szyby multimetr a sondy umocuję we wtyku silnika dmuchawy. Sprawdzę co się dzieje z prądem. Ale póki co podejrzewam regulator klimy... ehhh :-/ Jak zwykle coś.

#8 Offline   pueblo


  • Postów: 810
  • Na forum od: 11 maj 2011
  • Miejscowość: Szczecin
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inny samochód:W140 400SE M119 1992

Napisano 16 listopad 2012 - 22:48

a mówili że MB taka fura świetna nic sie nie psuje.. ;D

#9 Offline   Gerri


  • Postów: 1714
  • Na forum od: 25 maj 2009
  • Miejscowość: Limerick
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inny samochód:203 Kompressor

Napisano 17 listopad 2012 - 00:00

No to mój jakiś nienormalny - poza wahaczami (już się przyzwyczaiłem) to jakoś nic się nie psuje...
Przepraszam! Ostatnio mi się popsuła lampka LED-owa którą na e-bayu kupiłem :/
TFU! - żeby nie zapeszyć :mrgreen:

#10 Offline   pueblo


  • Postów: 810
  • Na forum od: 11 maj 2011
  • Miejscowość: Szczecin
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inny samochód:W140 400SE M119 1992

Napisano 17 listopad 2012 - 08:34

ja odpukać też w sumie nie narzekam, oprócz temtów które były zepsute odkąd mam to auto a do których jeszcze nie dotarłem z naprawami (jak pisałem w galerii mocno zaniedbane było to auto technicznie) to też nic się nie dzieje, klima mi tylko siadła na końcówce lata..więc wypadałoby tam zajrzeć . przy okazji wyjęcia silnika i skrzyni ;D