Skocz do zawartości




Piwo - jakie lubicie? Jakie polecacie?


122 odpowiedzi w tym temacie

#121 Offline   inutile


  • Postów: 1 457
  • Na forum od: 18 kwi 2015
  • Miejscowość: lorem ipsum
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 04 sierpnia 2018 - 00:43

Specjal spoko, ale Królewskie zdecydowanie nie. :D

kto jeszcze nie zna pasty o piwach, niechże łapie:

Cytat

W*******ą mnie już tacy piwosze-neofici, co to k**** całe życie walili harnasie za 1,99 i inne tatry, a teraz nagle koneserzy piw kraftowych.

Pół biedy, jak ustawiasz się na piwo w plenerze. Teraz każdy monopolowy musi mieć w lodówkach jakieś ciachany palone, kormorany niskosłodzone i inne żywe bezglutenowe, nabierze sobie taki 6 różnych do siatki i zadowolony nie truje dupy. Ale nie daj boże kup sobie piwo jakiegoś większego browaru. Nie mówię to o obiektywnie h******* harnasiach, żubrach czy innych tyskich, ale normalnych piwkach typu perła czy Łomża (tu bym polemizował - red.), co to przyjemnie obalić latem bez kontemplacji bukietu smakowego. Zaraz się zaczyna:

- hurrr durrr co ty pijesz, koncernowe siki, j**** tekturo, za tyle samo mogłeś mieć ekokraftowy CIEMNY PRZENICZNY LAGER PILS PALONY JASNY PEŁNY z BROWARU KOCZKODAN, mmm, pacz jakie to dobre, wyliżem jeszcze butelke po wypicu!!!!!!!

Nieważne, że 5 lat temu sami spuszczali się nad „perło export”, bo okazało się, że istnieje poniżej 4 zł coś nie j**** żółcią jak harnaś i nie chce się rzygać wypiciu 7.

Prawdziwa jazda zaczyna się przy próbie ustawienia w jakiejś knajpie. Lokale z wyborem mniejszym niż 15 gatunków piw kratowych albo belgijskich czy niemieckich odpadają. Rzut oka na kartę wystarczy, i już trzoda:

- o, nie ma południowosakosńskiego stouta 16894 IPA uberchmielone 69 IBU z browaru Himmler, wychodzimy, co mie tu jakimś gunwem pizner urkłel chco otruć!
Koniec końców po sprawdzeniu wszystkich lokali z jedzeniem lądujesz w jakimś speluno pubie z gównomuzyką i wyborem 10 0000 piw o z******** nazwach typu „atomowy morświn”, „natarcie pszenicy” albo o nazwach na zasadzie „w c*** długa nazwa procesu technologicznego+nazwa wioski, z której jest browar”

-pacz @tactic , to je z******** lokal, to je wybór, mmm, ukraińskie piwo pszeniczne środkowej fermentacji wysokohmielone palone otwartej ekstaktacji w niedomknietej kadzi browaru Jabolon, w schłodzonym kuflu, tak jak mówił Kopyr na blogu, boże, jakie to dobre, mmm…

I żłopie tą zupę o konsystencji gunwa, co to do niczego nie podobna. To tyle żali na dziś, gorzej jak spotka się dwóch takich januszy koneserów piwa i p******* całe spotkanie, ale to już temat na inną opowieć, jak chcecie, to napisze…

Kupiłem wreszcie Pintę Atak Chmielu. Nie smakuje mi...

Użytkownik inutile edytował ten post 04 sierpnia 2018 - 00:45




#122 Offline   PiotrPloski


  • Postów: 5
  • Na forum od: 07 sie 2018
  • Miejscowość: Wrocław
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:1997
  • Nadwozie:coupe
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 08 sierpnia 2018 - 14:16

Na Ukrainie - Kronenbourg Blanc (ale nie z butelki tylko "na rozliv") - jako podstawa. Naprawde wymiata w letnie dni - leciutkie, z lekka cytrusowa nuta, przyjemnie metne o zlotym kolorze. Do tego z braku laku cos z gamy browarow Opilja, Berdyczewskie (nader zacny ma lager, taki dojrzaly, z dlugim ogonem). Lwowskie 1715 - przereklamowane, jak nasz Trupiec - ale mozna dostac je w Polsce w Tesco. W Tesco mozna rowniez dostac Obolonskie, jakie w Ukrainie uchodzi za ostatnie szczyny sw. Walentyny, ale podobno na eksport Walentyna szczy z ranku i na czczo - zatem ma byc lepsza w smaku. Niemniej, nie ryzykowalem jeszcze.

Jesli idzie o Lechistan, to ostatnio zdecydowanie Piwo na Miodzie Gryczanym (jakiego nigdzie nie mozna cos dostac), Miodowe Jasne z browaru Jagiello oraz z tego Jagielly - Magnus (ciemne, nieco przeslodzone). Na bezrybiu Miodowa Lomza. Nasze klasyki jasne pelne cos mnie odrzucaja ostatnimi czasy. No moze z wyjatkiem Namyslowa. Ale te rozne Tyskie, Warki, Zubry, to masakra jakas jest.

Dla tych, co odwiedzaja Piastowski Wroclaw, polecam wizyte w Browarze Stu Mostow (ul. Jana Długosza 2). Tanio nie jest - bo piwka srednio po 8 zeta, ale klimat i jakosc wyszynku rzucaja najwybredniejszych piwozlopow na kolana.

Użytkownik PiotrPloski edytował ten post 08 sierpnia 2018 - 14:21


#123 Offline   andrzejrz


  • Postów: 525
  • Na forum od: 30 gru 2017
  • Miejscowość: Rzewnie
  • Mercedes:W124 2.5D <93r. - OM602
  • Rocznik:1993
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:208D kaczka
  • Trzeci Mercedes:W124 2,5d 1986 rok
  • Inne auto:Mercedes 123 2szt i Garbus

Napisano 10 sierpnia 2018 - 06:57

Dawno temu piłem piwo Amstel,dosłownie rarytas.Teraz piję Tyskie,Tatra i normalnie smakuje








Podobne tematy Zwiń