Skocz do zawartości

Forum Mercedes 201-124 Lepsze niż klub!!! używa plików cookies. Przeczytaj Politykę Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby wiadomość ta więcej się nie wyświetlała proszę klikąć przycisk:    Wyłącz

- - - - -

[w124] Ogrzewanie - cały czas grzeje.



113 odpowiedzi w tym temacie

#1 Offline   karoor


  • Postów: 304
  • Na forum od: 12 gru 2007
  • Miejscowość: Wrocław

Napisano 12 grudzień 2007 - 07:54

Witam jeszcze raz wszystkich forumowiczów :grin: W moim MB mam problem z ogrzewaniem ciągle grzeje. Mam elektroniczny panel razem z klimą i nawet jak wszystko powyłączam to i tak bucha gorące powietrze, regulacja temperatury też przestała działać także mam strasznie ciepluśko w samochodzie :ok: Co to może być?? Podejrzewam że to ten Panel sterujący. A może ktoś zna dobrego elektronika we Wrocławiu lub okolicach.
Pozdrawiam :P

MOD: Poprawiono tytul.

#2 Offline   Rob


  • Postów: 5137
  • Na forum od: 24 sty 2007
  • Miejscowość: Busko Zdrój i okolice
  • Mercedes:W124 2.6E - M103
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:E124 300D 24V
  • Trzeci Mercedes:E211 2.7 CDI
  • Inne auto:Partner 1.6 HDI

Napisano 12 grudzień 2007 - 08:07

karoor napisał:

W moim MB mam problem z ogrzewaniem ciągle grzeje.

To raczej zaleta, przecież jest zima ;-)
Spróbuj poszperać na forum bo o ile pamiętam sporo było na temat ogrzewania w 124. Jeżeli nie znajdziesz będziemy nadawać od nowa... Jak zawsze należy zacząć od sprawdzenia zaworów, gdyż pewnie się zawiesiły i cały czas puszczają gorący płyn do nagrzewnicy. W następnej kolejności panel sterujący, czujniki temperatury itd.

#3 Offline   jjanicki


  • Postów: 491
  • Na forum od: 06 lut 2007
  • Miejscowość: Lublin
  • Mercedes:W201 2.0D - OM601
  • Rocznik:1983
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 4
  • Opcja:E-Klasse
  • Alternatywne paliwo:LPG

Napisano 13 grudzień 2007 - 01:59

Zobacz czy wtyczka nie spadła z elektrozaworów albo kabel sie nie przerwał. Jak nie ma zasilania, to zawory są otwarte non-stop.

#4 Offline   karoor


  • Postów: 304
  • Na forum od: 12 gru 2007
  • Miejscowość: Wrocław

Napisano 13 grudzień 2007 - 07:54

Nie kolego wszytkie kebelki są na miejscu ;-)

#5 Offline   Rob


  • Postów: 5137
  • Na forum od: 24 sty 2007
  • Miejscowość: Busko Zdrój i okolice
  • Mercedes:W124 2.6E - M103
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:E124 300D 24V
  • Trzeci Mercedes:E211 2.7 CDI
  • Inne auto:Partner 1.6 HDI

Napisano 13 grudzień 2007 - 08:07

karoor napisał:

Nie kolego wszytkie kebelki są na miejscu ;-)

Kolega jjanicki słusznie zwrócił uwagę że zawory bez zasilania są otwarte na full. Spróbuj przeczyścić styki i sprawdź czy dochodzi zasilanie.

#6 Offline   karoor


  • Postów: 304
  • Na forum od: 12 gru 2007
  • Miejscowość: Wrocław

Napisano 13 grudzień 2007 - 08:20

:!: ok dzisiaj po południu poczyszcze tam to wszystko i zobacze czy dało to jakiś efekt. Spróbuje też poczyścić w środku te zaworki wypingluje je i moze będzie git... :mrgreen:

#7 Offline   Rob


  • Postów: 5137
  • Na forum od: 24 sty 2007
  • Miejscowość: Busko Zdrój i okolice
  • Mercedes:W124 2.6E - M103
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:E124 300D 24V
  • Trzeci Mercedes:E211 2.7 CDI
  • Inne auto:Partner 1.6 HDI

Napisano 13 grudzień 2007 - 08:25

karoor napisał:

Spróbuje też poczyścić w środku te zaworki wypingluje je

Większość problemów z ogrzewaniem w 124 związana jest z nieszczęsnymi zaworami ...

#8 Offline   karoor


  • Postów: 304
  • Na forum od: 12 gru 2007
  • Miejscowość: Wrocław

Napisano 13 grudzień 2007 - 08:53

Koniecznie musze coś z tym zrobic bo nieda sie wytrzymać w środku.... lubie ciepełko nio ale bez przesady ;-) Obawiam się tylko że na zaworach to sie nie skończy... bo ani sterowanie nie działa i klima tesh nie furczy... siem zepsuło cosik :-(( :mrgreen:

#9 Offline   Rob


  • Postów: 5137
  • Na forum od: 24 sty 2007
  • Miejscowość: Busko Zdrój i okolice
  • Mercedes:W124 2.6E - M103
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:E124 300D 24V
  • Trzeci Mercedes:E211 2.7 CDI
  • Inne auto:Partner 1.6 HDI

Napisano 13 grudzień 2007 - 08:55

karoor napisał:

Obawiam się tylko że na zaworach to sie nie skończy

Miejmy nadzieję że to tylko to. Może prądzik nie dochodzi lub po prostu zakamieniały się i są zawieszone. Zacznij od tego, a jeżeli nie pomoże będziemy dalej kombinować.
A co do klimy to i tak się nie włączy bo jest za zimno. Może działać jedynie jako osuszacz powietrza.

#10 Offline   karoor


  • Postów: 304
  • Na forum od: 12 gru 2007
  • Miejscowość: Wrocław

Napisano 13 grudzień 2007 - 09:46

A nio to tego nie wiedziałem że jak jest zimno to nie zadziała.... ale nawet jak kręce tym pokrętłem od zmiany temperatury to nie ma żadnej różnicy tylko gorąco i gorąco buha z mych kratek nawiewu... :?

#11 Gość__


  • Na forum od: --

Napisano 13 grudzień 2007 - 21:37

A może tak na początek sprawdzić bezpieczniki? Po raz n-ty zwracam uwagę na wyciągnięcie i oczyszczenie styków w skrzynce bezpieczników :mrgreen:

#12 Offline   karoor


  • Postów: 304
  • Na forum od: 12 gru 2007
  • Miejscowość: Wrocław

Napisano 14 grudzień 2007 - 07:35

Kolego bez przesady.... Od tego zaczałem moje poszukiwania
Pozdr

#13 Offline   Lukas


  • Postów: 14
  • Na forum od: 23 lis 2007
  • Miejscowość: Tychy

Napisano 17 grudzień 2007 - 18:34

Chciałem w tym temacie zapytać się o podobną sytuację w moim MB bo chyba nie ma sensu pisać na nowo jeszcze raz podobnego tematu.
Chodzi mi o boczne nawiewy z ktorych zawsze leci mi ciepłe powietrze.W zime jest ok ale kiedy kupiłem auto we wrześniu to troche za gorąco mi było i musiałem na pokrętle mieć stale zamknięty nadmuch.Nie wiem czym to jest spowodowane?Proszę o jakąś podpowiedz.

#14 Offline   Rob


  • Postów: 5137
  • Na forum od: 24 sty 2007
  • Miejscowość: Busko Zdrój i okolice
  • Mercedes:W124 2.6E - M103
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:E124 300D 24V
  • Trzeci Mercedes:E211 2.7 CDI
  • Inne auto:Partner 1.6 HDI

Napisano 17 grudzień 2007 - 18:36

Lukas napisał:

Chodzi mi o boczne nawiewy z ktorych zawsze leci mi ciepłe powietrze.

A słyszał kolega o zaworach itd. Było niedawno :mrgreen:

#15 Offline   Lukas


  • Postów: 14
  • Na forum od: 23 lis 2007
  • Miejscowość: Tychy

Napisano 17 grudzień 2007 - 18:44

Słyszałem.Będzie trzeba się za to zabrać i zrobić to...

#16 Offline   Rob


  • Postów: 5137
  • Na forum od: 24 sty 2007
  • Miejscowość: Busko Zdrój i okolice
  • Mercedes:W124 2.6E - M103
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:E124 300D 24V
  • Trzeci Mercedes:E211 2.7 CDI
  • Inne auto:Partner 1.6 HDI

Napisano 17 grudzień 2007 - 18:48

Lukas napisał:

Słyszałem.Będzie trzeba się za to zabrać i zrobić to...

To nie trza gadać tylko działać :mrgreen:

#17 Offline   karoor


  • Postów: 304
  • Na forum od: 12 gru 2007
  • Miejscowość: Wrocław

Napisano 20 grudzień 2007 - 09:49

Panowie już wszystko działa :-) :star: Okazało się że to elektrozawory sie nie domykały i cały czas gorące powietrze leciało :!:
Dziękuje wszystkim za porady i pozdrawiam :old:

#18 Offline   Qpa_w124


  • Postów: 7
  • Na forum od: 15 gru 2007
  • Miejscowość: Oława !!

Napisano 24 grudzień 2007 - 08:42

a ja mam prosbe poniewaz znalażłem ten temat a nie chce zakłądac nowego.... czy moze ktos zrobic kilka fotek tych elektrozaworów> gdzie to jest gdzie szukac i jak zobaczyc czy są ok? :slinka: bo mi np tylko lewa strona (czyli niestety kierowcy) tez prawie cały czas grzeje... czasami zadzaiała i daje troche chłodem ale jak mam na 1 stopniu dmuchania to nawet jak jest na zimnym ustawione to leci non stop ciepłe ... ?

pozatym druga sprawa ze nawet jak jest cieplym to nie grzeje tak jak w 2 innych 124 kolegów... u nich jak jest ciepły silnik to jak sie da na czerwone to sie wytrzymac nie da i poprostu grzeje żarem, gdzie u mnie nawet jak jest mocno rozgrzany silnik grzeje ciepłem takim ale nie tak mocnym jak u nich? prosze o rade :smile:

#19 Offline   Rob


  • Postów: 5137
  • Na forum od: 24 sty 2007
  • Miejscowość: Busko Zdrój i okolice
  • Mercedes:W124 2.6E - M103
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:E124 300D 24V
  • Trzeci Mercedes:E211 2.7 CDI
  • Inne auto:Partner 1.6 HDI

Napisano 24 grudzień 2007 - 09:04

Qpa_w124 napisał:

gdzie to jest gdzie szukac i jak zobaczyc czy są ok? :slinka:

O zaworach jest całe morze postów, nawet ostatnio przerabialiśmy to u nas. Niestety trzeba troszkę poszperać... Zaworów szukaj w okolicach akumulatora, na początek je delikatnie obstukaj, zdejm wtykę odpal auto i zobacz czy jest gorąco. Niżej foto poglądowe, co prawda zmordowanych zaworów, a cóż większość to już tak wygląda:

Dołączona grafika

#20 Offline   adiLSM


  • Postów: 382
  • Na forum od: 05 sie 2007
  • Miejscowość: Lublin
  • Mercedes:w201 2.6 - M103
  • Rocznik:1990
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:LPG

Napisano 24 grudzień 2007 - 10:56

W 190 też tak wyglądają te elektrozawory? bo mam identyczny kłopot jak kolega :slinka: