Skocz do zawartości

Forum Mercedes 201-124 Lepsze niż klub!!! używa plików cookies. Przeczytaj Politykę Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby wiadomość ta więcej się nie wyświetlała proszę klikąć przycisk:    Wyłącz

- - - - -

[W124] słabe napięcie anteny elektrycznej


2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Offline   Wojtast1


  • Postów: 3
  • Na forum od: 27 sie 2021
  • Miejscowość: Katowice
  • Mercedes:W124 2.8E - M104
  • Rocznik:1993
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:E-Klasse
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inne auto:Volvo V70

Napisano 15 września 2021 - 14:02

Witam serdecznie. Mam problem z anteną elektryczną. Kiedy podłączam ją do radia poza samochodem przez prostownik wszystko działa idealnie. Jak podłącze radio do auta i antene do instalacji tak jak było w oryginale mam skoki napięcia na wyjściu dodatkowego plusa z radia. Wacha się od 5-12V i dlatego raz się wysuwa raz zacina a raz zadziała prawidłowo..Jak miernik pokazuje np. 5.5V i czekam to napięcie powoli wzrasta. Instalacja jest oryginalna radio becker classic antena Wisi od nowości. Brak śladów przeróbek. Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną? Sprawdzilem masę jest ok. Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.

#2 Offline   Gerri


  • Postów: 2 503
  • Na forum od: 25 maj 2009
  • Miejscowość: Limerick
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inne auto:Audi A3

Napisano 17 września 2021 - 19:08

No to zapodaj na to wejście sterujące anteną 12v z kabelka. Jeżeli antena zacznie działać prawidłowo, to znaczy że może być uszkodzone radio. Obciążenie wyjścia sterującego w radiu to zazwyczaj ok. 300mA. Możesz sprawdzić ile pobiera obwód sterujący anteny podłączając amperomierz. Jak prąd jest większy to mamy uszkodzenie elektroniki anteny.

#3 Offline   Wojtast1


  • Postów: 3
  • Na forum od: 27 sie 2021
  • Miejscowość: Katowice
  • Mercedes:W124 2.8E - M104
  • Rocznik:1993
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:E-Klasse
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inne auto:Volvo V70

Napisano 19 września 2021 - 13:02

Dzięki za odpowiedź. Zmierze jeszcze dzisiaj. Tylko jak wytłumaczyć fakt, że po podłączeniu radia i anteny pod prostownik wszystko działa idealnie co chyba świadczy o sprawnym radiu i antenie. Celuje bardziej w instalacje ale nie wiem od czego zacząć..

Użytkownik Wojtast1 edytował ten post 19 września 2021 - 13:03