[w123] Gaśnie - 2.0 gaźnik z gazem automat

Regulamin działu
I. Dział nie jest moderowany (tematy nie wymagają akceptacji Moderatora)
II. Zapoznaj się ze sposobem formułowania tematów i trzymaj się przyjętego schematu.
III. Pamiętaj! Jeden temat = jeden problem / pytanie.
IV. Zdjęcia zamieszczaj w formie miniaturek wg. Zasad zamieszczania zdjęć
V. Nieprzestrzeganie Regulaminu będzie skutkowac usunięciem tematu/postu lub ostrzeżeniem.

[w123] Gaśnie - 2.0 gaźnik z gazem automat

Postmarceel1 » 17 lut 2010, o 23:46

Witam,
Szukałem, szukałem i nic nie wyszukałem :)

Tak więc: dzieje się tak od jakiegoś czasu, na początku był to tylko spadek obrotów i trzęsienie autem. PO jakimś czasie auto zaczęło gasnąc przy dojeżdżaniu np do skrzyżowania, zaobserwowałem, że jak zahamuje gwałtownie występuje to częściej: obroty spadają i "zdech". Jakie powinno być ciśnienie kiedy trzymamy samochód na hamulcu? U mnie przeważnie jest to w granicach 1,5 czasami 2 czasami 1,8, również poniżej 1,5. A nawet 0 :)

Pojechałem beczką do "warszatu" - "Naprawa Skrzyni Automatycznych" wyjaśniłem ocb, a mechanik, że mam skrzynie do wymiany bo "cośtam" (nie pamiętam co) przypaliłem i nie opłaca się robić (a i jeszce powiedział mi, że mam skrzynie 3 biegową :-D :smt005 ) jeżdżę samochodem 7 misięcy i mowie mu, że to skrzynia 4. Dobra nie kłóciłem się.

Następnie pojechałem do Pani Szpec w sprawie Mercedesów, ble ble ble, powiedziała, żebym sprawdził bo mógł jakiś przewód podciśnieniowy wypaść ze skrzyni, okazało się to prawdą, może trochę się poprawiło. Zlikwidowała na pewno to inny objaw, mianowicie: bardzo mi przeciągał na biegach.

Wracając do tematu: czy jest możliwość, że związane może to być z elektryką? dokładnie z akumą lub alternatorem, jakby np było słabe ładowanie? słaby akumulator? - teraz sobie tak pomyślałem... Ale chyba źle pomyślałem :D :-D

Podobno, gdzieś przy skrzyni... jakąś linke podciągnąć... czy śrubę, że niby się to tam gdzieś reguluje... Może ktoś z Was coś wie :D :-D

Olej wymieniany na czas, w skrzyni również był wymieniany wraz z filtrem jakiś 14-16 tys km temu, dokładnie nie pamiętam, stan jest. Świece i przewody ngk tez około 15 tys km temu.

Nie wiem co jeszcze... hmmm
(silnik podobno od 124 wraz ze skrzynią 2.0 gaźnik z gazem :mlot: )

Dziękuję z góry za pomoc
Ostatnio edytowano 18 lut 2010, o 15:32 przez marceel1, łącznie edytowano 1 raz
w123 2.0 + LPG '82
marceel1
- Świeżak -

PostBialy » 18 lut 2010, o 07:07

ja bym raczej skupił się na utrzymywaniu obrotów przez silnik. Jak masz gaźnik to wal do kloss'a72 (tego niebieskiego :P )
Tak sie dyma Tak sie dyma TeDei !!
Bialy
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Pochwały: 17
Mercedes: W124 2.0D - OM601
Rocznik: 1988
Skrzynia biegów: manualna 5
Nadwozie: sedan
Inny samochód: omcia 2.5 td

Postmarceel1 » 19 lut 2010, o 00:27

Mam do kupienia tanio gaźnik tyle że z silnika 2.3... Będzie pasował :?:
w123 2.0 + LPG '82
marceel1
- Świeżak -

PostBorat » 19 lut 2010, o 14:51

Wydaje mi sie, ze to sprawa bardziej zwiazana z gaznikiem i jego regulacja... kiedy ostatnio byles na regeneracji i ustawieniu gaznika?
z doswiadczenia wiem, ze wystarczy ze jedno podcisnienie spadnie z gaznika i z autem dzieja sie cuda...
Mercedes 123 - "last Mercedes built to a standard, not a price"
Obrazek Obrazek
Borat
Moderator
Moderator

Pochwały: 29

Postsek60 » 19 lut 2010, o 15:15

Kurcze gaźnikami to sie dawno zajmowałem. Ale jak masz LPG to może się poprostu zatarła iglica w komorze pływakowej albo po strzale przestawil się poziom pływaka co by sugerowało "jak zahamuje gwałtownie występuje to częściej" bo ledwo co tam benzyny pływa, a może dysza wolnych obrotów jest poprostu brudna to tak od mechanicznej strony.
sek60
- Początkujący -
- Początkujący -

Pochwały: 3

Postkloss72 » 19 lut 2010, o 15:44

Gaźnik do czyszczenia -tylko po rozbiórce. Inaczej to "nyzianie", a nie czyszczenie. W każdą dyszkę trzeba zajrzeć, każdą przepustnicę obejrzeć, pływak dokładnie. Każdy kanalik przemyć i przedmuchać pod włos(nie paszczowo, a np. kompresorem). Wężyki podciśnień -wszystkie na nowe(nie są drogie ;-) ). Membrany -weryfikacja/wymiana. Podstawa gaźnika do szczególnej weryfikacji. Żadnego lepienia silikonem, fabrycznie ono nie występuje :zeby: . Można poruszać delikatnie gaźnikiem na wszystkie strony podczas pracy silnika na wolnych obrotach wsłuchując się w jego pracę.
Jazda na LPG może spowodować, że tłukący o dno komory pływak diabli wezmą. dużo mu nie trzeba....
Zacząłbym od weryfikacji podstawy ciarupy. Każdy niemal to olewa, smaruje silikonem, pęknięcia omija wzrokiem :-P . Objawy w zasadzie pasują...
Z ciekawości -jaki to gaźnik?
Ostatnio edytowano 19 lut 2010, o 15:45 przez kloss72, łącznie edytowano 1 raz
Kupię okazyjnie BLOS(BLOSy) używane, sprawne. Pisz na PW. Masz ZDROWE blachy kolor 900 pisz. Wersja sprzed liftu na szerokiej listwie. Błotniki bez bocznych kierunkowskazów.
kloss72
Moderator
Moderator

Pochwały: 30

Postmarceel1 » 20 lut 2010, o 01:04

dziękuje, jak jutro będę miał troche czasu to zajme się tym gaźnikiem, pierwszy raz mam z nim do czynienia więc nie wiem co z tego wyjdzie :grin: jak czegoś nie będę widział będę pytał :drive:

jak dobrze pamiętam to Pierburg ?
Ostatnio edytowano 20 lut 2010, o 01:05 przez marceel1, łącznie edytowano 1 raz
w123 2.0 + LPG '82
marceel1
- Świeżak -

PostBorat » 20 lut 2010, o 01:06

marceel1, jesli nie masz doswiadczenia to radze przekazac gaznik w rece specjalisty... o ile dobrze pamietam koszt regeneracji i ustawienia to 150-200 pln. Samemu mozesz wiecej popsuc niz naprawic.
Mercedes 123 - "last Mercedes built to a standard, not a price"
Obrazek Obrazek
Borat
Moderator
Moderator

Pochwały: 29

Postkloss72 » 20 lut 2010, o 12:47

marceel1 napisał(a):jak dobrze pamiętam to Pierburg ?

Ale raczej nie 2ee? Innymi słowy -nie ma do niego komputera, wiązki przewodów, nie wydaje brzęczącego dźwięku(nie żartuję z tym dźwiękiem)?
Jeżeli masz gaźnik elektroniczny, co jest możliwe skoro silnik od w124, to nieco zmienia sposób postępowania. Również chęci mechaników do naprawiania tego(w gruncie rzeczy dość prostego) gaźnika mocno spadają ;-) . Ale raczej masz klasykę pod maską. Z którego roku jest silnik? masz jego numery?
Ostatnio edytowano 20 lut 2010, o 12:47 przez kloss72, łącznie edytowano 1 raz
Kupię okazyjnie BLOS(BLOSy) używane, sprawne. Pisz na PW. Masz ZDROWE blachy kolor 900 pisz. Wersja sprzed liftu na szerokiej listwie. Błotniki bez bocznych kierunkowskazów.
kloss72
Moderator
Moderator

Pochwały: 30

Postmarceel1 » 20 lut 2010, o 18:29

nie wiem z ktorego roku jest silnik...

Obrazek Obrazek Obrazek

Czy to mogą być numery silnika? 102 141 17 01
w123 2.0 + LPG '82
marceel1
- Świeżak -

Powrót do YoungTimer i OldTimer (w115, w116, r107, w123)