[w124] Ceramizer

Przeróbki i udoskonalenia optyczne oraz mechaniczne
Regulamin działu
I. Dział nie jest moderowany (tematy nie wymagają akceptacji Moderatora)
II. Zapoznaj się ze sposobem formułowania tematów i trzymaj się przyjętego schematu.
III. Pamiętaj! Jeden temat = jeden problem / pytanie.
IV. Zdjęcia zamieszczaj w formie miniaturek wg. Zasad zamieszczania zdjęć
V. Nieprzestrzeganie Regulaminu będzie skutkowac usunięciem tematu/postu lub ostrzeżeniem.

[w124] Ceramizer

Posttunioo » 4 mar 2010, o 22:29

Czy ktos stosowal? Czy dziala? Czy sie opłaca? Mam zamiar kupic i zastosowac ale nie wiem czy sie oplaca.
tunioo
- Świeżak -

PostSzop » 4 mar 2010, o 22:37

tunioo, daj sobie spokój :bumbum:
Szop
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Pochwały: 9
Mercedes: W124 2.5D turbo - OM602
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: automatyczna
Nadwozie: sedan
Opcja: E-Klasse
Inny samochód: Citroen Saxo 1.1 Bic 2001

Postpiotrek.m5 » 4 mar 2010, o 23:36

Nie działa, nie opłaca się,ogólnie to wszystko na nie :mrgreen:
piotrek.m5
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Pochwały: 26
Mercedes: W124 3.0D turbo - OM603
Rocznik: 1993
Nadwozie: kombi
Inny samochód: Peugeot 306

Postmr_simon » 5 mar 2010, o 10:16

Ja takie coś zastosowałem.

W zeszłym roku w zimie miałem problemy z odpalaniem, przy bardzo niskiem temperaturze musiałem się napocić, aby zaskoczył, po czym pracował nie na wszystkie cylindry i rzucało silnikiem na wszystkie strony, dopiero po osiągnięciu lekkiej temperatury było OK. Problemy pojawiały się gdy temperatura spadła do 0 wtedy już pojawiały się schody, a przy -10* przed opaleniem musiałem zmówić paciorek.

Postanowiłem zastosować ten specyfik. Postępowałem zgodnie z instrukcją. Na początku nie zauważyłem żadnych zmian, ale w między czasie zastosowałem również produkty Liqui-Moly do czyszczenia i konserwacji całego układu wtryskowego oraz płukania silnika. Po zastosowaniu ceramizera i przejechaniu zadeklarowanych przez producenta 1500km nie zauważyłem żadnych zmian, praca silnika nie zmianiła się, chociaż po późniejszym stosowaniu produktów Liqui-Moly, praca silnika była cichsza.

Nadeszła zima 2009/2010 a wraz z nią minusowe temperatury i ku mojemu zaskoczeniu silnik odpalał bezproblemowo, nie występował już problem z pracą nie na wszystkie cylindry. W mrozy ponad -15* specjalnie nie odpalałem 3 dni, żeby przekonać się czy rzeczywiście ceramizer zadziałał, tak jak zapewniał producent. Po 3 dniach nieopalania przy temperaturze -16* odpalił ja Chuck Norris - czyt. z pół obrotu.

Głowy nie dam czy ceramizer rzeczywiście zadziałał, bo stosowałem również produkty Liqiu-Moly i różnica w pracy silnika jest odczuwalna, co prawda mocy mu nie przybyło, ropy pali tyle samo, ale ciszej chodzi i podniosła się kultura pracy.

Zastosowałem również ceramizer do paliwa - to mogę potwierdzić, że nie działa. Zawsze jeżdżę codziennie tymi samymi trasami, z tą samą prędkością i po zastosowaniu ceramizera pali tyle samo.

Możesz spróbować - pomóc, może pomoże, na pewno nie zaszkodzi.
BEZ GWIAZDY NIE MA JAZDY!!!
mr_simon
- Początkujący -
- Początkujący -

Pochwały: 1
Mercedes: W124 2.2E - M111
Alt. paliwo: LPG
Rocznik: 1995
Inny samochód: Honda VT 600 Shadow

PostPrze_Cinek » 5 mar 2010, o 11:57

może ten ceramizer to lipa lecz wierze ze modefikator + działa robili przecież testy na tvn turbo i się potwierdziło, moc przybyła o 3km, wystarczy że jak producent twierdzi aby zmniejszy tarcie metal o metal i już za tym idzie wiele korzyści gdybym miał wolną kasę to napewno bym go kupił a różnicy 3km się nie odczuje może jak byś dał auto komuś żeby przejechał za ciebie 1500km i później sam się przejechał to wtedy można mówić o zauważalnej różnicy to jak z dziećmi nie widać jak rosną
:ok:
Obrazek
Mój Staruszek dla którego 200km/h to nie problem
Prze_Cinek
- Swój -
- Swój -

Pochwały: 5
Mercedes: W124 2.3E - M102
Rocznik: 1985
Skrzynia biegów: manualna 4

Postcobesh » 5 mar 2010, o 14:15

Prze_Cinek napisał(a):modefikator + działa

Działa jak robisz tego reklamę lub chcesz sprzedać auto w którym nie ma ciśnienia oleju.
Obrazek

Tak w zasadzie to klekot jeździ na Bio

PILNIE SPRZEDAM W124 300D 1990r 4000zł
cobesh
- Swój -
- Swój -

Pochwały: 2
Mercedes: W124 2.0D - OM601
Rocznik: 1988

PostMaxrs87 » 5 mar 2010, o 19:42

Prze_Cinek, z tego co mi wiadomo to nawet właściciel zakładu VTG- o ile sie nie myle tam robiono testy tego modyfikatora w tvn turbo - sam potem zapewniał na forum że to lipa ten modyfikator a po zakończeniu zdjęć auto wcale nie miało więcej czegoś czy spalało mniej ...

Serio pisał to na forum a test był wykonany na zlecenie producenta czyli po prostu zrobili sobie test sponsorowany i tyle, zapłacili kasę za przychylną ocenę a sam preparat to lipa ... można tego poszukać w necie gdzieś jest ...
Ostatnio edytowano 5 mar 2010, o 19:43 przez Maxrs87, łącznie edytowano 1 raz
Maxrs87
- Świeżak -

Postpiotrek.m5 » 5 mar 2010, o 23:59

Wystarczy przeczytać reklamówkę tego shitu na stronie producenta. Jak ktos ma odrobinę pojęcia o silnikach to po paru zdaniach się zorientuje że to kit :wpysk:
piotrek.m5
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Pochwały: 26
Mercedes: W124 3.0D turbo - OM603
Rocznik: 1993
Nadwozie: kombi
Inny samochód: Peugeot 306

PostBART » 6 mar 2010, o 00:54

Generalnie jestem sceptyczny co do tego typu srodkow ale jak bym mial juz wlewac cos do silnika to tylko modyfikator plus, jezeli nie pomoze to przynajmniej nie uszkodzi silnika jak inne.
Z drugiej jednak strony podczas tedtu w tv wylewali olej z samochodu i pracowal bez miski olejowej pol godziny wiec ruznica chyba jest.
Ostatnio edytowano 6 mar 2010, o 00:55 przez BART, łącznie edytowano 1 raz
Bart xs400
Obrazek
BART
- Swój -
- Swój -

Postasz » 6 mar 2010, o 18:02

Jeżeli te wszelkiej maści specyfiki są naprawdę takie SUPER to dlaczego żaden z renomowanych producentów olei nie dodaje ich do swoich produktów ???
asz
- Swój -
- Swój -

Mercedes: W124 3.0D <93r. - OM603
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: manualna 5
2-gi Mercedes: W201 2.0D

Postkuba_kubi » 7 mar 2010, o 10:49

Nie dodaje abys wymienial olej czesciej - a najlepiej dla nich by bylo pewnie jak co wymiana oleju musial by byc co 2 tys :D
kuba_kubi
- Początkujący -
- Początkujący -

Pochwały: 1
Mercedes: W124 2.0D - OM601
Rocznik: 1990

Postszafa » 7 mar 2010, o 11:32

test na tvn turbo to lipa, sam wlasciciel warsztatu Masters Tuning wypowiada sie na swoim forum ze jego wypowiedzi byly odpowiednio powycinane itp. aby wyszlo na to ze specyfik jednak dziala.
Sprzedam -> zestaw komputerowy, karte graficzna

Pozdrawiam, szafa.
szafa
Site Admin
Site Admin

Pochwały: 8
Mercedes: inny / brak

PostMaxrs87 » 7 mar 2010, o 12:29

szafa, no mówiłem :) już wcześniej to powiedziałem tylko pomyliłem nazwy warsztatów :)
Maxrs87
- Świeżak -

Postkloss72 » 7 mar 2010, o 13:44

Gdzieś czytałem ciekawy tekst...Mam:

".....Jakież było moje ździwienie gdy zobaczyłem po zdjęciu głowicy, że moje duże uskoki (sprzed 2 lat) zostały idealnie wypełnione metalem. Różnił się od pozostałej części gładzi cylindra tylko kolorem ciemniejszym. Gładzie cylindra były w stanie idealnym. Nie wierzyłem....."

Też nie wierzę :shock: :smiech2: . Chyba, że to nie ceramizer, a cynowanie :hahaha:
Kupię okazyjnie BLOS(BLOSy) używane, sprawne. Pisz na PW. Masz ZDROWE blachy kolor 900 pisz. Wersja sprzed liftu na szerokiej listwie. Błotniki bez bocznych kierunkowskazów.
kloss72
Moderator
Moderator

Pochwały: 30

PostMaxMatt » 8 mar 2010, o 02:39

Testowałem ceramizer w 3 samochodach przez 2 lata. Prowadzę dzienniki spalań i kosztów, więc warunki do dokładnego sprawdzenia działania różnych specyfików (poza laboratorium) mam bardzo dobre.

Żeby się zbytnio nie rozwodzić... Ceramizer to strata pieniędzy. Osiągane korzyści są w granicach błędu pomiarowego i niewspółmierne do kosztów. Oczywiście po dolaniu od razu poczujesz przypływ mocy, wskazówka paliwa zacznie wolniej spadać a silnik się wyciszy, ale kiedy na zimno wszystko sprawdzisz i policzysz, okaże się że to tylko podświadomość.

Proponuję zaoszczędzić pieniądze i zamiast tych specyfików przy następnej wymianie oleju kupić porządny olej półsyntetyczny lub syntetyczny. Przed wymianą dobrze zrobić płukanie silnika. Jeżeli chodzi o smarowanie, to najlepsze co można zrobić.
W124 250DObrazek
W124 300E 2.8 Obrazek

Obrazek
Obrazek
MaxMatt
- Swój -
- Swój -

Pochwały: 5

PostPiotrGo » 6 kwi 2010, o 10:24

To może dodam coś od siebie.

Ja ceramizer zastosowałem jakieś 2,5 roku temu do mojego 300CE, w tamtym czasie miałem problemy z nierówną pracą silnika na wolnych obrotach (czemu winny okazał sie układ wtryskowy).
W tamtym czasie żadnej poprawy związanej z jego zastosowaniem nie zauważyłem.

Jednak jakieś pół roku kupiłem sobie manometr do mierzenia kompresji. Na wszystkich 6 cylindrach równo po 13 - 13,5 bar.
Z tego co czytam po forach internetowych za zazwyczaj tak różowo w M103 nie jest. Szczególnie 6 cylinder zazwyczaj odstaje od reszty wyników.
Wg ulotki warstwa ceramiezera utrzymuje się nawet przez 50 Kkm po ostatnim zastosowaniu.
Może coś tam uszczelnił, a może po porostu mam dobry silnik.

Przytoczę jeszcze taką ciekawostkę, na innym forum czytałem wypowiedź jednego pracownika zakładu w którym zajmowali sie obróbką metali. Podobno robili sobie czasem takie żary że ceramizerem smarowali zęby piły czy końcówkę skrawającą maszyny jednego z kolegów. Ku rozbawianiu pozostałej części załogi patrzyli jak główkował czemu nagle przestało wgryzać się w obrabiany kawałek metalu.
PiotrGo
- Swój -
- Swój -

Powrót do Modyfikacje