7scorpion7 napisał(a):BROŃ BOŻE ZADNYCH WD40 ITP DO ZAMKÓW..... WD40 I TYM PODOBNE SPECYFIKI WYPŁUKUJA SMAR Z ZAMKÓW I SZYBCIEJ SIE ZUZYWAJA I ZACINAJA...
Masz rację -więc niech w zamkach siedzi brud i syf naniesiony przez lata kluczykiem(w tym pył utarty) plus kurz i ewentualne resztki smaru(dopakowanego przez poprzednich właścicieli), który mając dwadzieścia lat potrafi się zestalić nawet

. A zresztą wiele zamków w starych autach jest wyłącznie błotem smarowanych...
A jak zamek unieruchamia Ci auto pod sklepem, czy gdzieś na parkingu wzywamy ślusarza -niech sobie chłop zarobi, a WD-40, nafta, czy co tam mamy w bagażniku niech sobie leżą. W końcu służą do niczego
Zamki na zimę zawsze zapuszczam jakimś środkiem. Sąsiad mi odradzał... Jak było "szroniasto" i kluczyka nie mógł wbić w zamek to zgadnij, gdzie mu doradziłem go wsadzić celem rozgrzania
Odkąd jeżdżę autami(coś koło 20 lat) zamki najpierw czyściłem, płukałem, przedmuchiwałem, a następnie lekko(lekko! A nie wiadro smaru, zresztą smarem rzadko) smarowałem -bo jak każesz im na sucho pracować...robi tak ktoś? I żeby mnie pogięło jak choć jeden zamek musiałem wymienić

. Bo stara prawda znana każdemu, kto mechaniki się dotknął -czasem wystarczy...wyczyścić i działa

A jak jeszcze posmarujesz lekko....