[w201/w124] problem z zaworem powietrza dodatkowego

Strefa gazowa
Regulamin działu
I. Dział nie jest moderowany (tematy nie wymagają akceptacji Moderatora)
II. Zapoznaj się ze sposobem formułowania tematów i trzymaj się przyjętego schematu.
III. Pamiętaj! Jeden temat = jeden problem / pytanie.
IV. Zdjęcia zamieszczaj w formie miniaturek wg. Zasad zamieszczania zdjęć
V. Nieprzestrzeganie Regulaminu będzie skutkowac usunięciem tematu/postu lub ostrzeżeniem.

Postkamil129 » 16 wrz 2009, o 11:00

miałem problem z obrotami często gasł mi na dojazdach do skrzyżowań itp. na forum wyczytałem że odpowiedzialny jest za to jest zawór powietrza i wyjęcie sterownika tego za akumulatorem pomoże. Pomogło ale jak silnik gorący, na zimnym silniku nie mam wolnych obrotów, poza tym abs od tego momentu nie działa ale jak spowrotem go wcisne to działa. Zaobserwowałem po zdjęciu obudowy filtra powietrza że po włożeniu tego sterownika zawór odmyka się na maks po przekręceniu stacyjki lecz po ok 15 sek zamyka się(czy tak ma być). Pomóżcie i doradzcie w czym jest problem
kamil129
- Świeżak -

PostPrze_Cinek » 17 wrz 2009, o 14:20

kamil129 napisał(a):gasł mi na dojazdach do skrzyżowań itp. na forum wyczytałem że odpowiedzialny jest za to jest zawór powietrza

nie za to odpowiedzialna jest ta rura od filtra musi być skierowana do tyłu żeby powietrze nie wlatywało do środka
kamil129 napisał(a):zimnym silniku nie mam wolnych obrotów

może ssanie nie działa
ja taki problem rozwiązałem na szybko odłączyłem wtyczke zaworu pow. dodat. następnie śrubką na przepustnicy wyregulowałem obroty i jest tak że na zimnym mam 800obr\min a na ciepłym 1100
ale żeby to porządnie naprawić trzeba by sprawdzić potencjometr położenia przepustnicy bo on steruje zaworem pow. dodat. oraz wtryskiwacz rozruchowy czy ten srebrny przekaźnik za aku. podaje mu napięcie na zimnym i podczas rozruchu;]
jak coś pomyliłem to poprawcie mnie
Obrazek
Mój Staruszek dla którego 200km/h to nie problem
Prze_Cinek
- Swój -
- Swój -

Pochwały: 5
Mercedes: W124 2.3E - M102
Rocznik: 1985
Skrzynia biegów: manualna 4
Nadwozie: sedan

Postkamil129 » 18 wrz 2009, o 07:29

rura jest skierowana i przytkana to już chyba każdy wie, prąd na zimnym dochodzi i jak pisałem wcześniej otwiera zawór, jak naprawić ten potencjometr?. Wczoraj grzebałem trochę i zauważyłem znaczne pęknięcia tzw kalosza. Poza tym strasznie mi przerywa i pierdzi wymieniłem już palec, przewody, filtr gazu, świece a problem nadal jest
Ostatnio edytowano 18 wrz 2009, o 07:30 przez kamil129, łącznie edytowano 1 raz
kamil129
- Świeżak -

PostArek-81 » 18 wrz 2009, o 22:03

kamil129 napisał(a):i zauważyłem znaczne pęknięcia tzw kalosza.

No to już wiesz od czego zacząć. Sprawdź wszystkie gumy, co trzeba wymień i powinno się poprawić z wolnymi. Jak gaśnie na dojazdach itp. to po wymianie gum proponuję jechać do gazowników i założyć stabilizator obrotów (minimum), który powinien załatwić sprawę.
Arek-81
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Pochwały: 2
Mercedes: W201 2.3E - M102
Alt. paliwo: LPG
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: manualna 5

kamil

Postkamil129 » 21 wrz 2009, o 09:53

no a co z pirdzeniem?? wczoraj wymieniałem świecy pierwsze 3 gładko poszły no ale czwart pękła i mercedes jest w śpiączce szlak by to trafił!!
kamil129
- Świeżak -

PostLoyd » 17 sty 2010, o 18:59

Podepnę sie pod temat.
Mam silnik m102. taki problemik mam ze brakuje mu ssania. Połączenia gumowe sprawdzone przewody powymieniane. Poprawiło to prace na benzynie bo przynajmniej na niej dobrze pracuje. odpala na zimnym na około 550obr/ min po rozgrzaniu 1100 obr. Zawór pow dodatkowego wymieniony zastanawiam sie teraz nad jego sterowanie. Co w ogóle włącza ssanie? jakiś czujnik temp? Jeśli tak to jaki?

Komedie dzieją sie na gazie obojętnie czy silnik jest ciepły czy zimny na gazie przerywa .. Może to być wina dziurawego kalosza? czy zbyt dużą dawka powietrza spowoduje przerywanie nie jest to wina tego ze gdzieś może gubić iskrę? Nie wiem właśnie w którym kierunku szukać ....

Zapomniałem dodać mam instalacje 3 generacji ciągły wtrysk :]
Ostatnio edytowano 17 sty 2010, o 19:01 przez Loyd, łącznie edytowano 1 raz
www.lowlanders.pl

Sprzedam klapę tylna do coupe!
Loyd
- Swój -
- Swój -

PostPrze_Cinek » 18 sty 2010, o 16:21

loyd - tyle co wiem moge ci powiedzieć , zależy jaki masz zapłon nowszy ELZ czy starszy TSZ są inne czujniki ... pewnie elz więc powinieneś znaleść taki czujnik wkręcony w głowicy z dwoma wyjściami i dwie oddzielne wtyczki okrągłe w niego wsadzone . z tego co sam się dowiedziałem to ssanie włancza przekaźnik wielkości paczki papierosów koloru czarnego z białym napisem od góry a zaworem steruje potencjometr klapy spiętrzającej wcześniej co pisałem to to źle jest bo ten srebrny przekaźnik podaje napięcie na zawór P.D a na wtryskiwacz rozruchowy podawane jest napięcie właśnie z tego czarnego przekaźnika
Obrazek
Mój Staruszek dla którego 200km/h to nie problem
Prze_Cinek
- Swój -
- Swój -

Pochwały: 5
Mercedes: W124 2.3E - M102
Rocznik: 1985

PostLoyd » 18 sty 2010, o 22:44

wiec nasuwają się kolejne pytania. Jak zdiagnozować ten czujnik, gdzie jest ta "czarna skrzynka od ssania" i jak sprawdzić czy rabotajet. ehh.... :sciana:
www.lowlanders.pl

Loyd
- Swój -
- Swój -

Postslav3k89 » 21 sty 2010, o 20:51

czy pierdzenie o jakim pisze prawdopodobnie kamil129, nie jest wynikiem zbyt dużej dawki paliwa?? bo tez tak mam i z tego co się dowiedziałem to może to jest tego przyczyna, ja właśnie ostatnio wymieniłem kalosz bo był calu spękany i próbuje ustawić obrony itp no i dawkę paliwa bo świece zdarzało się ze zalewał były cale mokre i czarne oczywiście na bp bo na gazie po którymś razie rozwaliło mi obudowę filtra i czekam na fundusze jak i czas żeby się dalej za to zabrać :)

Arek-81, na jakiej zasadzie działa ten stabilizator obrotów ? gdzie go się montuje ? zdaje to swoje zadanie bo chciałbym troszkę "uzbroić" silnik jak go zrobię :)
slav3k89
- Świeżak -

Mercedes: W124 2.5D <93r. - OM602
Rocznik: 1991

PostLoyd » 23 sty 2010, o 17:39

Problem rozwiązany. Przyczyną był przekaźnik przepięciowy.
postąpiłem wg instrukcji
FAQ
i wzbogacanie mieszanki w końcu działa :D
www.lowlanders.pl

Loyd
- Swój -
- Swój -

PostArek-81 » 17 lut 2010, o 23:14

slav3k89, ten stabilizator jeśli się nie mylę na gazie otwiera do pewnego stopnia zawór powietrza dodatkowego i w ten sposób nie dopuszcza do zgaśnięcia. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. W każdym bądź razie ze swojej strony polecam.
Arek-81
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Pochwały: 2
Mercedes: W201 2.3E - M102
Rocznik: 1992

Postmichancio » 21 cze 2010, o 15:08

masz rację... ja u siebie to stawiłem i nie gaśnie wogólę...
michancio
- Swój -
- Swój -

Pochwały: 4
Mercedes: W201 2.0E - M102
Rocznik: 1987
Inny samochód: Audi 80 1.9TDI ASB Avant

Powrót do LPG