Wysłany: Nie Lut 07, 2010 07:53 [w202] Demontaż konsoli
Witam mam takie pytanie jak rozebrać konsolę w w202 żeby naprawić podświetlanie wskażników, oraz jak rozebrać przełącznik świateł żeby naprawić podświetlanie.
Też będę przerabiał ten temat , brak podświetlenia połowy zegarów.Wiem na pewno żeby dostać się do zegarów trzeba zdjąć kierownicę
mały filmik instruktażowy...
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Mercedes: W201 1.8E - M102
4-Manualna
1992
sedan Pomógł:14 razy Wiek: 24 Dołączył: 18 Sty 2007 Posty: 3612 Skąd: Uniejów
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 20:12
2-gi MB: W202 C180 1997r. , emerald (green) black metallic
Zeby wydostac zegary w W202 nie trzeba odkrecac kierownicy Wystarczy dol deski rozdzielczej odkrecic i od spodu wypchnac zegary najpierw z lewej strony, a nastepnie z prawej. Pozniej wystarczy pokombinowac z zegarami, pokrecic kierownica i zegary mamy w dloniach
dybek napisał/a:
rozebrać przełącznik świateł żeby naprawić podświetlanie
w w202 nie ma podswietlanego przelacznika do wlaczania swiatel, ani symboli swiatel.
w w202 nie ma podswietlanego przelacznika do wlaczania swiatel, ani symboli swiatel.
Tak , zgadza się.Lecz w w/w linku jest jak nakładem kilku dosłownie złotych zrobić podświetlenie pokrętła.Banalnie prosta sprawa
MICHAL200 napisał/a:
Zeby wydostac zegary w W202 nie trzeba odkrecac kierownicy Wystarczy dol deski rozdzielczej odkrecic i od spodu wypchnac zegary najpierw z lewej strony, a nastepnie z prawej. Pozniej wystarczy pokombinowac z zegarami, pokrecic kierownica i zegary mamy w dloniach
Nie powiem już słyszałem o takim wyciąganiu zegarów lecz na razie na 100% nikt tego nie potwierdził.
_________________ Brzuchem po asfalcie....:)
Ostatnio zmieniony przez Martin2149 Nie Lut 07, 2010 22:07, w całości zmieniany 2 razy
znalazlem oststnio na necie ksiazke sam naprawiam nb c-klasse po polsku ale do dizla jednak konsola jest taka sama i z tego co tam bylo rozrysowane i pokazane na schematach to ja sie nawet nie biore za rozbieranie tej konsoli. roboty od cholery.
Mercedes: inny
Automatyczna
1999
sedan
Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 848 Skąd: Bolesławiec (jeleniog.)
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 14:49
Tutaj także masz jak rozebrać konsolę w w202 KLIK
Na tym forum znajdziesz więcej informacji dotyczących w202 aniżeli tutaj, choć tutaj ludzie chcą ci pomóc w rozwiązaniu problemu.
Mercedes: inny
Automatyczna
sedan Pomógł:50 razy Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 722 Skąd: koniec Europy
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 22:26
dybek napisał/a:
to ja sie nawet nie biore za rozbieranie tej konsoli. roboty od cholery.
Coś się tak na tą konsolę uparł???? Przecież masz wymienić żarówki w liczniku - a nie demolować samochód!
Martin2149 napisał/a:
Nie powiem już słyszałem o takim wyciąganiu zegarów lecz na razie na 100% nikt tego nie potwierdził
Sporo w tym modelu zegarów wyciągałem, i powiem tak: w jednym trzeba ster zdjąć - w drugim nie trzeba. Winne są tolerancje montażowe pomiędzy krawędzią deski rozdzielczej a kołem kierownicy. Duża różnica nie jest potrzebna, żeby w jednym aucie licznik wypadł samoistnie, a w drugim nawet z perswazją tego nie chce zrobić. Tak więc jeżeli tylko widzę, że jest ciasno - od razu ściągam kierownicę. Zbyt dużo już widziałem uszkodzonych krawędzi deski rozdzielczej naokoło licznika. Nie musi to być nawet rozdarcie; wystarczy że przy przeciskaniu licznik w którymś miejscu mocniej się "oprze" i odciśnie eleganckie wgniecenie. Potem to nawet trudno się skupic na sytuacji na drodze, jak przed oczami się ma piękny efekt lenistwa i głupoty A zwalenie kierownicy to raptem ok. 2 minuty roboty...
nie chodziło mi o demontaż zegarów i wymianę w nich żarówek ale podświetlania w konsoli a konkretnie podwietlania lewej strony konspli - pokrętło siły nawiewu i pokrętło temperatury nawiewu.