[w202] Demontaż konsoli

Regulamin działu
I. Dział nie jest moderowany (tematy nie wymagają akceptacji Moderatora)
II. Zapoznaj się ze sposobem formułowania tematów i trzymaj się przyjętego schematu.
III. Pamiętaj! Jeden temat = jeden problem / pytanie.
IV. Zdjęcia zamieszczaj w formie miniaturek wg. Zasad zamieszczania zdjęć
V. Nieprzestrzeganie Regulaminu będzie skutkowac usunięciem tematu/postu lub ostrzeżeniem.

[w202] Demontaż konsoli

Postdybek » 7 lut 2010, o 08:53

Witam mam takie pytanie jak rozebrać konsolę w w202 żeby naprawić podświetlanie wskażników, oraz jak rozebrać przełącznik świateł żeby naprawić podświetlanie.
dybek
- Świeżak -

PostMartin2149 » 7 lut 2010, o 20:08

Też będę przerabiał ten temat , brak podświetlenia połowy zegarów.Wiem na pewno żeby dostać się do zegarów trzeba zdjąć kierownicę :(
mały filmik instruktażowy...
http://www.youtube.com/watch?v=jYYv6nvT ... re=related

A tutaj jest wątek z www.202.pl na temat podświetlenia włacznika świateł
http://www.w202.pl/viewtopic.php?t=11259
Ostatnio edytowano 7 lut 2010, o 20:17 przez Martin2149, łącznie edytowano 1 raz
Brzuchem po asfalcie....:)
Martin2149
- Początkujący -
- Początkujący -

Pochwały: 1

PostMICHAL200 » 7 lut 2010, o 21:12

Zeby wydostac zegary w W202 nie trzeba odkrecac kierownicy ;-) Wystarczy dol deski rozdzielczej odkrecic i od spodu wypchnac zegary najpierw z lewej strony, a nastepnie z prawej. Pozniej wystarczy pokombinowac z zegarami, pokrecic kierownica i zegary mamy w dloniach :grin:
dybek napisał(a):rozebrać przełącznik świateł żeby naprawić podświetlanie

w w202 nie ma podswietlanego przelacznika do wlaczania swiatel, ani symboli swiatel.
Obrazek
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4064179
MICHAL200
Moderator
Moderator

Pochwały: 14
Mercedes: inny / brak
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: manualna 5
Nadwozie: sedan
Inny samochód: W202 C180 po lifcie

PostMartin2149 » 7 lut 2010, o 23:02

MICHAL200 napisał(a):w w202 nie ma podswietlanego przelacznika do wlaczania swiatel, ani symboli swiatel.

Tak , zgadza się.Lecz w w/w linku jest jak nakładem kilku dosłownie złotych zrobić podświetlenie pokrętła.Banalnie prosta sprawa :mlot:

MICHAL200 napisał(a):Zeby wydostac zegary w W202 nie trzeba odkrecac kierownicy ;-) Wystarczy dol deski rozdzielczej odkrecic i od spodu wypchnac zegary najpierw z lewej strony, a nastepnie z prawej. Pozniej wystarczy pokombinowac z zegarami, pokrecic kierownica i zegary mamy w dloniach :grin:

Nie powiem już słyszałem o takim wyciąganiu zegarów lecz na razie na 100% nikt tego nie potwierdził.
Ostatnio edytowano 7 lut 2010, o 23:07 przez Martin2149, łącznie edytowano 2 razy
Brzuchem po asfalcie....:)
Martin2149
- Początkujący -
- Początkujący -

Postdybek » 8 lut 2010, o 15:24

znalazlem oststnio na necie ksiazke sam naprawiam nb c-klasse po polsku ale do dizla jednak konsola jest taka sama i z tego co tam bylo rozrysowane i pokazane na schematach to ja sie nawet nie biore za rozbieranie tej konsoli. roboty od cholery.
dybek
- Świeżak -

Postmichal55yh » 8 lut 2010, o 15:49

Tutaj także masz jak rozebrać konsolę w w202 KLIK
Na tym forum znajdziesz więcej informacji dotyczących w202 aniżeli tutaj, choć tutaj ludzie chcą ci pomóc w rozwiązaniu problemu.
Obrazek
michal55yh
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Mercedes: inny / brak
Skrzynia biegów: manualna 5
Nadwozie: sedan

PostGerri » 11 lut 2010, o 23:26

dybek napisał(a):to ja sie nawet nie biore za rozbieranie tej konsoli. roboty od cholery.

Coś się tak na tą konsolę uparł???? Przecież masz wymienić żarówki w liczniku - a nie demolować samochód! :shock:
Martin2149 napisał(a):Nie powiem już słyszałem o takim wyciąganiu zegarów lecz na razie na 100% nikt tego nie potwierdził

Sporo w tym modelu zegarów wyciągałem, i powiem tak: w jednym trzeba ster zdjąć - w drugim nie trzeba. Winne są tolerancje montażowe pomiędzy krawędzią deski rozdzielczej a kołem kierownicy. Duża różnica nie jest potrzebna, żeby w jednym aucie licznik wypadł samoistnie, a w drugim nawet z perswazją tego nie chce zrobić. Tak więc jeżeli tylko widzę, że jest ciasno - od razu ściągam kierownicę. Zbyt dużo już widziałem uszkodzonych krawędzi deski rozdzielczej naokoło licznika. Nie musi to być nawet rozdarcie; wystarczy że przy przeciskaniu licznik w którymś miejscu mocniej się "oprze" i odciśnie eleganckie wgniecenie. Potem to nawet trudno się skupic na sytuacji na drodze, jak przed oczami się ma piękny efekt lenistwa i głupoty :sad: A zwalenie kierownicy to raptem ok. 2 minuty roboty...
Gerri
- Aktywny -
- Aktywny -

Pochwały: 79

Postdybek » 13 lut 2010, o 19:35

nie chodziło mi o demontaż zegarów i wymianę w nich żarówek ale podświetlania w konsoli a konkretnie podwietlania lewej strony konspli - pokrętło siły nawiewu i pokrętło temperatury nawiewu.
dybek
- Świeżak -

Powrót do C, E i CLK (w202, w203, w210, w211, w208, w209)