[w202] Silnik - stukanie napinacza łańcucha

Regulamin działu
I. Dział nie jest moderowany (tematy nie wymagają akceptacji Moderatora)
II. Zapoznaj się ze sposobem formułowania tematów i trzymaj się przyjętego schematu.
III. Pamiętaj! Jeden temat = jeden problem / pytanie.
IV. Zdjęcia zamieszczaj w formie miniaturek wg. Zasad zamieszczania zdjęć
V. Nieprzestrzeganie Regulaminu będzie skutkowac usunięciem tematu/postu lub ostrzeżeniem.

[w202] Silnik - stukanie napinacza łańcucha

Postluk202 » 24 maja 2008, o 19:36

Witam

Od kilku dni nękały mnie dziwne stuki na rozgrzanym silniku.
Mechanik pogłówkował i znalazł przyczynę stukania. Był to napinacz łańcucha.
Wsadził nowy SWAG i pukanie przestało ale nie całkowicie. Gdy rozgrzany silnik chwilę pochodzi na wolnych obrotach to znów pojawiają się stuki i po chwili znikają i tak w kółko. Przed wymianą waliło non stop. Co dziwne po wsadzeniu napinacza od innego mercedesa i rozciągnięciu sprężyny o ok 1,5cm stukanie całkowicie zniknęło.
I teraz co o tym myśleć?? Jedną z opcji jest zmienić łyżwy łańcucha a to już nie taki prosty zabieg. Może olej jest zbyt rzadki (Mobil1 10w40 turbo diesel) lub ciśnienie za małe??
Mechanik proponuje w tym nowym napinaczu też trochę wyciągnąć sprężynę.
Dodam, że gdy silnik nie stuka to chodzi bardzo cicho i przyjemnie. (słychać jak pompy szumią :mrgreen: )
silnik 2.0D 75KM z przebiegiem 405kkm.
Pozdrawiam

Przeniesiono do działu inne modele
Ostatnio edytowano 29 maja 2008, o 11:38 przez luk202, łącznie edytowano 3 razy
C 200D '93
luk202
- Świeżak -

Re: stukanie napinacza

PostRob » 24 maja 2008, o 23:33

luk202 napisał(a): i rozciągnięciu sprężyny o ok 1,5cm stukanie całkowicie zniknęło.

A co to za metoda naprawy :?: :shock: :pad:
Szef Wszystkich Szefów.
211 2.7 CDI Elegance 2003r.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Pochwały: 77

Postroxa » 24 maja 2008, o 23:38

Rob, dla mnie to kupa :!:
Obrazek
..." Coś, co dziś jest kłamstwem, jutro może być prawdą..." ( Lech Wałęsa )
roxa
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Pochwały: 121

PostRob » 24 maja 2008, o 23:48

roxa napisał(a):Rob, dla mnie to kupa :!:

Spodobało Ci się widzę ;-)
Szef Wszystkich Szefów.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Postluk202 » 25 maja 2008, o 00:02

metoda mizerna - ale skuteczna.
Bardziej jednak niepokoi mnie przyczyna takiej sytuacji i co z tym dalej zrobić.
C 200D '93
luk202
- Świeżak -

PostRob » 25 maja 2008, o 00:11

luk202 napisał(a):metoda mizerna - ale skuteczna

Dyskutował bym nad skutecznością.
Po drugie wyciągnięcie łańcucha sprawdzone?
Po trzecie podkładka nowa zapodana pod napinacz? (w ASO 4 PLN)
Po czwarte ten kto rozbierał napinacz umie go złożyć, czy tylko tak albo się uda albo nie?
Szef Wszystkich Szefów.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Postluk202 » 25 maja 2008, o 11:25

Rob napisał(a):
Dyskutował bym nad skutecznością.
Po drugie wyciągnięcie łańcucha sprawdzone?

Podkładka założona-była w zestawie.
Wyciągu chyba nie sprawdzał bo łańcuch ma zaledwie 25 tyś. km choć może to błąd a napinacz jest założony nowy i nie był rozbierany.
Jak sprawdzić wyciągnięcie łańcucha??

Poprawiono cytat
Ostatnio edytowano 25 maja 2008, o 22:44 przez luk202, łącznie edytowano 1 raz
C 200D '93
luk202
- Świeżak -

Postroxa » 25 maja 2008, o 12:07

Jak ma 25tys. to daj sobie spokój i zajmij się czymś innym.
Rob napisał(a):Spodobało Ci się widzę

Całkiem wporzo ;-)
Obrazek
roxa
Wspiera Forum
Wspiera Forum

PostRob » 25 maja 2008, o 15:56

luk202 napisał(a):Jak sprawdzić wyciągnięcie łańcucha??

Była na forum opisana cała procedura i dane w stopniach, kiedy łańcuch się wymienia.
Jeszcze jedna sprawa, jak Ci macher zmieniał łańcuch to tylko go przeciągnął łącząc stary z nowym? Bo jeżeli tak to w sumie nie miał możliwości obejrzenia reszty bebechów.
Trzeba pamiętać że oprócz łańcucha rozrządu z jego przyległościami, jest również drugi krótszy łańcuszek, który też ma swój napinacz.
Szef Wszystkich Szefów.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Postluk202 » 25 maja 2008, o 19:14

Niestety tylko przeciągał więc nie było oglądania reszty. Jedno jest pewne-po zmianie napinacza stukanie praktycznie ustało-tylko jak stoi chwilę rozgrzany na wolnych obrotach to pojawiają się stuki i cichną. Przed wymianą waliło cały czas.
Jak znajdę chwilę to podjadę i dobierzemy się do całego rozrządu. Dużo jest z tym roboty?? Co trzeba rozebrać??
C 200D '93
luk202
- Świeżak -

PostRob » 25 maja 2008, o 22:38

luk202 napisał(a):Jak znajdę chwilę to podjadę i dobierzemy się do całego rozrządu. Dużo jest z tym roboty??

Jest trochę roboty. Musisz zdjąć pokrywę, a aby to zrobić trzeba po drodze kilka rzeczy poodkręcać.
Szef Wszystkich Szefów.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Postluk202 » 26 maja 2008, o 12:40

Rob napisał(a):Jest trochę roboty. Musisz zdjąć pokrywę, a aby to zrobić trzeba po drodze kilka rzeczy poodkręcać.

Jeszcze jedno-obstawiamy ślizgacz łańcucha-czy żeby go zdjąć trzeba głowice zwalać czy wyjdzie bez tego??
C 200D '93
luk202
- Świeżak -

PostRob » 26 maja 2008, o 16:20

luk202 napisał(a):
Jeszcze jedno-obstawiamy ślizgacz łańcucha-czy żeby go zdjąć trzeba głowice zwalać czy wyjdzie bez tego??

Nie trzeba ściągać głowicy.
Szef Wszystkich Szefów.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Postroxa » 26 maja 2008, o 17:38

Rob, ale reglamentujesz odpowiedzi :hahaha:
Napisz coś więcej , bo to ciekawy temat :ok:
Obrazek
roxa
Wspiera Forum
Wspiera Forum

PostRob » 26 maja 2008, o 20:04

roxa napisał(a):Rob, ale reglamentujesz odpowiedzi :hahaha:

To nie jest tak, nie każdy motor tak samo się obsługuje. Generalnie trzeba się dostać pod pokrywę rozrządu. I tu aby ją zdemontować należy po drodze wybebeszyć częściowo lub całkiem inne bebechy. Jak wiadomo najczęściej do pokrywy przykręcone są w dieslu pompa vacum, pompa wody, pompa wspomagania, napinacz paska wieloklinowego, itd. Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczegółowym opisem to poszukam knigi i zrobię scan, bo bez sensu był pisał trzy godziny ;-)
Szef Wszystkich Szefów.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Postluk202 » 2 lip 2008, o 22:16

Temat stary ale aktualny - stukanie ciągle jest.
Właśnie mechanik rozebrał kawał silnika więc potrzebuję szybkiej rady:
ślizgacz ma rowek ok. 1,5 mm i w miejscu napinacza jest wyklepany. Pompa oleju ze smokiem i zaworkiem sprawdzone - wyglądają bardzo dobrze. Łańcuch jest OK-ma 30 tyś.km.
Czy tak wyrobiony ślizgacz może powodować stukanie??
Jak sprawdzić ciśnienie oleju?? - w miejscu gdzie powinien być czujnik jest zaślepka.

Proszę o szybką odpowiedź - we czwartek mechanik składa silnik.
Pozdrawiam
C 200D '93
luk202
- Świeżak -

PostKato » 8 sty 2010, o 00:49

Haha! Dokładnie ten sam problem mam! To mój pierwszy post. Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Konkretnie to jestem przed rozebraniem silnika i mam te same objawy co luk202 opisał na początku tematu ;( Czy to znak, że te wspaniałe maszyny się starzeją i mogą mieć tak trudne zagadki?
Mnie "najlepszy" mechanik w Słupsku od 124 przekonywał, że mam wyrobiony sektor w pompie...
I co? Dwie pompy zmieniłem i efekt żaden, a 1000 zeta w plecy(!!!)
Po wykręceniu napinacza olejowego i uzupełnieniu go olejem efekt jest zaskakujący - jakby mu nic nie dolegało. Pracuje jak należy. Ale po pewnym czasie problem wraca, albo gdy z rana się spieszyłem do pracy i niec żwawiej go pognałem, po nabraniu temperatury znów zaczynał źle chodzić na wolnych obrotach. Po pewnym czasie sam jakby się uzupełniał olejem i wyrównywał pracę, aż coraz rzadziej. I wtedy postanowiłem kupić jednak nowy napinacz...Efekt? Dalej taki, że nawet nie chce się uzupełnić na jakiś czas.

Jeżeli ktoś zna rozwiązanie tego problemu, proszę o pomoc. Nie chcę inwestować w ciemno jak z tą pompą.
Kato
- Świeżak -

Postmysha7 » 12 lut 2010, o 00:51

A nie macie przypadkiem zbyt rzadkiego oleju po rozgrzaniu? Co lejecie? to wygląda na słabe ciśnienie oleju ale żeby pompa oleju się skończyła to naprawdę trzeba ją zajeździć, są prawie nie do zajeżdżenia, ewentualnie może jakiś syf wpadł w kanał olejowy ten do napinacza i nie może go nabić odpowiednim Ciśnieniem.... Ciekawe. Napiszcie czym zalewaćie :star:
mysha7
- Świeżak -

PostKato » 6 mar 2010, o 21:55

Najwyższy czas by dokończyć temat. Przepraszam, że tak późno, ale jak to w życiu bywa - brak czasu. Do rzeczy:
luk202 miał ten sam problem, napisałem do niego i odpowiedź (dzięki luk202) była taka:
"Zrobiłem to kompleksowo - wymieniłem napinacz (pomogło ale tylko częściowo), łyżwę napinacza (raczej była ok) i przeczyściłem układ olejowy łącznie z zaworem regulującym. Teraz jest OK. Moim zdaniem silnik nie miał dostatecznie dużego ciśnienia oleju i napinacz przy rozgrzanym silniku nie wyrabiał. Zacząłbym właśnie od sprawdzenia ciśnienia oleju."
Ja natomiast w końcu znalazłem kompetentnego mechanika (wcześniej miałem z tym problem), który po sprawdzeniu ciśnienia w cylindrach(okazało się b. dobre) zdecydował o napawaniu na napinacz olejowy, na bolec około 4 - 5mm spawu. Efekt? Jak ręką odjął. Po rozebraniu przodu silnika wyszło szydło z worka. Koło zębate, te większe znajdujące się po środku wysokości silnika(nie chcę strzelać, ale chyba od wakum pompy) miało ostre zęby(zjechane) co przyczyniło się do wytarcia rolek w łańcuchu, ten stał się luźny - zły zapłon, bo napinacz nie był w stanie go dopiąć. Koło wymieniłem na używane, znacznie lepsze. Łyżwa była wytarta w granicach 2mm co nie stanowiło problemu do dalszej eksploatacji. Zdaniem mojego mechanika z większym rowem jeździły "mietki" i nic im nie było. Łańcuch też zmieniłem na nowy. Teraz jest bez porównania. W razie jakiś pytań chętnie odpowiem.
Jeśli ktoś jest z moich okolic to mogę polecić mechanika - gość jest naprawdę łebski i nie drogi. Proszę nie zapominajcie opisywać rozwiązań takich zagadek - okażą się nieocenione, gdy nikt na forach nie zna rozwiązania. Pozdrawiam wszystkich użytkowników Mercedesa ;D

[ Dodano: Sob Mar 06, 2010 20:55 ]
Acha! Układ olejowy także został przeczyszczony, tak na wszelki wypadek.
Kato
- Świeżak -

PostRob » 6 mar 2010, o 22:02

Kato napisał(a):Jeśli ktoś jest z moich okolic to mogę polecić mechanika - gość jest naprawdę łebski i nie drogi.
:ok:

Kato napisał(a):zdecydował o napawaniu na napinacz olejowy, na bolec około 4 - 5mm spawu.
:zolta:
Szef Wszystkich Szefów.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Następna strona

Powrót do C, E i CLK (w202, w203, w210, w211, w208, w209)