[W210 Diesel 2.2 CDI]Problem

Regulamin działu
I. Dział nie jest moderowany (tematy nie wymagają akceptacji Moderatora)
II. Zapoznaj się ze sposobem formułowania tematów i trzymaj się przyjętego schematu.
III. Pamiętaj! Jeden temat = jeden problem / pytanie.
IV. Zdjęcia zamieszczaj w formie miniaturek wg. Zasad zamieszczania zdjęć
V. Nieprzestrzeganie Regulaminu będzie skutkowac usunięciem tematu/postu lub ostrzeżeniem.

[W210 Diesel 2.2 CDI]Problem

Postadam_1975 » 30 wrz 2008, o 22:19

Witam pisze z pewnym problemem mam W210 Diesel 2.2 CDI od paru miesiecy od jakiegos czasu mam z nim problemy. Mianowice auto rano po odpaleniu przez chwile chodzi jakby ciszej gdy silnik sie rozgrzewa robi sie coraz głosniejszy oraz na niskich obrota klekocze i nie ma mocy równiez podczas jazdy ma jakby "dziure w gazie" wciskam gaz do dechy a auto bardzo powoli sie rozpedza ,dopiero przy wejsciu na około 2500 obrotów odzyskuje moc i klekot jakby ucicha. Jeden wtrysk jest nowy fachowiec sprawdzał i pozostałe 3 są dobre ,gdy auto jest podpięte pod komputer wyskakuje ,ze wszytsko jest OK. Co to moze byc??
adam_1975
- Świeżak -

Postluki79 » 30 wrz 2008, o 23:26

Na pewno nie było żadnych błędów zapisanych w sterowniku?
Ja stawiam na problem z układem paliwowym lub obwodem EGR-u.
Ale przy tego typu usterkach na pewno zapisałby się błąd, więc kolego napisz jakim urządzeniem to było diagnozowane i jakie błędy się zapisały?
Obrazek
miałem:
W124 300E
W124 E320
luki79
- Aktywny -
- Aktywny -

Pochwały: 7

Postadam_1975 » 30 wrz 2008, o 23:34

Byłem u 2 specjalistów jednemu wyskoczył ,ze jest bład zaworu EGR-u po wymianie zaworu który jest sprawny 100% nie było żadnej poprawy. A na innym komputerze nie wykazało żadnej usterki.
adam_1975
- Świeżak -

Postdavmix » 1 paź 2008, o 11:38

Z szarpie przy przyśpieszaniu czy coś?
Spróbuj się nie rozpędzać z gazem do dechy tylko mniej gazu daj. Powiedz co się wtedy dzieje.
Obrazek

Powyższy Post Wyraża Jedynie Opinię Autora W Dniu Dzisiejszym.
Nie Może On Służyć Przeciwko Niemu W Dniu Jutrzejszym, Ani Każdym Innym Następującym Po Tym Terminie.
Ponadto Autor Zastrzega Sobie Prawo Zmiany Poglądów, Bez Podawania Przyczyny.
davmix
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Pochwały: 2
Mercedes: W201 2.0D - OM601
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: manualna 5
Nadwozie: sedan
2-gi Mercedes: E320 CDI

PostRob » 1 paź 2008, o 12:25

adam_1975 napisał(a):Byłem u 2 specjalistów jednemu wyskoczył ,ze jest bład zaworu EGR-u

Jesteś zorientowany jakim programem przeprowadzał test?
Napisz czy auto wchodzi w tryb awaryjny (zapala sie kontrolka).
Najczęstsze uszkodzenia układu CDI to: czujnik temperatury, niskie ciśnienie doładowania (turbina, zawór), uszkodzony przepływomierz powietrza lub czujnik położenie pedału gazu i w końcu wtryskiwacz.

Należy skasować zapamiętane błędy i testować auto od nowa.
Szef Wszystkich Szefów.
211 2.7 CDI Elegance 2003r.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Pochwały: 77

Postluki79 » 2 paź 2008, o 09:17

adam_1975 napisał(a):jest bład zaworu EGR-u po wymianie zaworu który jest sprawny 100% nie było żadnej poprawy.

Dlatego pytałem czym to diagnozowałeś i czy na pewno nie ma błędów zapisanych. Jak widać są, a ty nas wprowadzasz w błąd, szkodząc tym tylko i wyłącznie jednak samemu sobie.
To że wyskoczył błąd z zaworem EGR nie oznacza (choć może) że akurat tylko ten zawór jest uszkodzony!! Może być to również problem elektryczny jak również nieszczelności podciśnienia.
Rob napisał(a):Należy skasować zapamiętane błędy i testować auto od nowa.

Nie ma co kasować błędu skoro jest zapisany, tylko trzeba usunąć przyczynę i dopiero wtedy skasować.
Nie wiem czy kolejność tych najczęstszych uszkodzeń jest przypadkowa, ale czujnik temperatury w porównaniu z obwodem ciśnienia doładowania czy EGR psuje się dużo rzadziej. Przepływomierze jak najbardziej, tak samo wtryskiwacze.
Obrazek
miałem:
W124 300E
W124 E320
luki79
- Aktywny -
- Aktywny -

Postadam_1975 » 2 paź 2008, o 23:07

davmix napisał(a):Z szarpie przy przyśpieszaniu czy coś?
Spróbuj się nie rozpędzać z gazem do dechy tylko mniej gazu daj. Powiedz co się wtedy dzieje.

Przy dodawaniu gazu pomału samochód szarpie i nie ma mocy w momenice od wolnych obrotów do około 2000 i w tym momencie silnik pracuje bardzo głosno klekocze, a jak przekroczy 2000 odzyskuje moc i cichnie.

[ Dodano: Czw Paź 02, 2008 23:06 ]
Rob napisał(a):Jesteś zorientowany jakim programem przeprowadzał test?
Napisz czy auto wchodzi w tryb awaryjny (zapala sie kontrolka).
Najczęstsze uszkodzenia układu CDI to: czujnik temperatury, niskie ciśnienie doładowania (turbina, zawór), uszkodzony przepływomierz powietrza lub czujnik położenie pedału gazu i w końcu wtryskiwacz.

Należy skasować zapamiętane błędy i testować auto od nowa.

zadna kontrolka sie nie zapala.
Sprawdzalem doładowanie turbiny i przepływomierz i jest ok. Nie sprawdzałem pedału gazu jak to sprawdzic???

[ Dodano: Czw Paź 02, 2008 23:07 ]
luki79 napisał(a):adam_1975 napisał/a:
jest bład zaworu EGR-u po wymianie zaworu który jest sprawny 100% nie było żadnej poprawy.

Dlatego pytałem czym to diagnozowałeś i czy na pewno nie ma błędów zapisanych. Jak widać są, a ty nas wprowadzasz w błąd, szkodząc tym tylko i wyłącznie jednak samemu sobie.
To że wyskoczył błąd z zaworem EGR nie oznacza (choć może) że akurat tylko ten zawór jest uszkodzony!! Może być to również problem elektryczny jak również nieszczelności podciśnienia.

Jak sprawdzzic sszczelnosc podcisnienia???
adam_1975
- Świeżak -

Postluki79 » 2 paź 2008, o 23:30

adam_1975 napisał(a):Jak sprawdzzic sszczelnosc podcisnienia???

najlepiej manometrem, a jeszcze lepiej pompką podciśnieniową. Napisz w ogóle jaki kod błędu został zapisany podczas diagnozy.
A jak sprawdziłeś czy przepływomierz jest sprawny?
Potencjometr pedału przyśpieszenia najłatwiej sprawdzić poprzez urządzenie diagnostyczne, np KTS BOSCHa: naciskają powoli na pedał przyśpieszenia widzisz na ekranie jaki jest procent naciśnięcia pedału.
Obrazek
miałem:
W124 300E
W124 E320
luki79
- Aktywny -
- Aktywny -

PostRob » 3 paź 2008, o 08:02

luki79 napisał(a):Nie ma co kasować błędu skoro jest zapisany, tylko trzeba usunąć przyczynę i dopiero wtedy skasować.

Miałem w 270CDI nie tak dawno problem że wchodził w tryb awaryjny, więc w sumie na bieżąco jestem jak i czym sprawdzić, skasować naprawić.... Wszystkie błędy należy skasować i sprawdzić ustawienia kompa, być może ktoś to tiunował poprzez zmianę ciśnienia doładowania i wtrysku. Wszystko należy przejrzeć czy czy ma parametry fabryczne, błędy skasować i testować auta aż wskoczy błąd (zacznie źle pracować), wtedy jest możliwość że się zlokalizuje usterkę od razu.
Szef Wszystkich Szefów.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Postluki79 » 3 paź 2008, o 08:11

Rob kolego, jak ci się zapisze ich 20 to pewnie że trzeba skasować najpierw, bo nie wiadomo od czego zacząć. Ale jak koledze wyskoczył jeden z EGR-em i dodatkowo usterka cały czas istnieje (dziura w gazie, silnik klekocze), to nie ma co kasować, jeździć i ustawiać, tylko trzeba się za usterkę zabrać i naprawiać! Kasowanie błędu to żadna naprawa, więc skoro on cały czas istnieje trzeba najpierw usunąć jego przyczynę, a dopiero potem skutek (czyli zapis w pamięci sterownika)!
Obrazek
miałem:
W124 300E
W124 E320
luki79
- Aktywny -
- Aktywny -

PostRob » 3 paź 2008, o 08:17

luki79 napisał(a):to nie ma co kasować, jeździć i ustawiać, tylko trzeba się za usterkę zabrać i naprawiać!

Dlatego się zapytałem jakim programem przeprowadzona była diagnostyka kompa.

ze jest bład zaworu EGR-u po wymianie zaworu który jest sprawny 100%

Zresztą kolega adam-1975 wspomniał że przy EGR już rzeźbili

Jak wspomniałem wyżej niedawno przy 211 były podobne testy robione, a że byle gdzie nie jeżdżę i lubię dopytać co w trawie piszczy wydaje mi się że piszę poprawnie merytorycznie. Ale każdy może swoje 5 groszy dorzucić zawsze....
Ostatnio edytowano 3 paź 2008, o 08:19 przez Rob, łącznie edytowano 1 raz
Szef Wszystkich Szefów.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Postluki79 » 3 paź 2008, o 11:19

Rob, nie za bardzo wiem w jaki sposób mają pomóc w rozwiązaniu problemu twoje posty. Piszesz poprawnie merytorycznie, ale zbyt ogólnie - tak jakbyś nie czytał szczegółów dokładnie TEGO przypadku.
Po drugie, wybacz jeśli to ujma dla twojej wiedzy, ale po jednej naprawie i to jeszcze niesamodzielnej tylko zleconej komuś kto się na tym zna, nie możesz czuć się specjalistą w CDI - a na takiego swoimi postami próbujesz się kreować.
Ja z elektroniką robię dwa lata i jakoś w żadnym wypadku nie staram się wychodzić poza szereg.
Ale każdy może swoje 5 groszy dorzucić zawsze. :smiech2:
Obrazek
miałem:
W124 300E
W124 E320
luki79
- Aktywny -
- Aktywny -

PostRob » 3 paź 2008, o 17:32

luki79 napisał(a):to jeszcze niesamodzielnej tylko zleconej komuś kto się na tym zna, nie możesz czuć się specjalistą w CDI - a na takiego swoimi postami próbujesz się kreować.

Myślę że jesteś w błędzie, choć na pewno specjalistą nie jestem. Ale tak się składa iż borykałem się z podobnym problemem braku mocy i przechodzeniu silnika w stan pracy awaryjnej - gdzie akurat za wiele się nie zapisało w postaci błędów (jak wiadomo nie wszystkie usterki sa widziane i zapisane). Ale rozwikłanie w/w zadania pozostawiam specjalistom w dziedzinie CDI :mrgreen:
Szef Wszystkich Szefów.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Postluki79 » 3 paź 2008, o 18:00

Rob, ty naprawdę masz niewiele do powiedzenia w tym temacie - potwierdzasz to znowu kolejnym postem, w którym w tym przypadku znowu nawijasz do tego jednego jedynego, gdy miałeś problem z trybem awaryjnym i na nim zdobyłeś to niesamowite doświadczenie.
Dyskusja robi się jałowa, a ja nie lubię polemizować z ludźmi, którzy raz zostawili auto do naprawy u kogoś i już wszystko wiedzą. Dlatego nie będę się już wdawał w dyskusję z tobą, bo zbacza ona z tematu a po drugie z piaskownicy już wyszedłem :smiech2:
Masz inną (to znaczy ten kto ci naprawiał) filozofię usuwania usterek w samochodach, ja inną i niech tak pozostanie.
Obrazek
miałem:
W124 300E
W124 E320
luki79
- Aktywny -
- Aktywny -

PostRob » 3 paź 2008, o 18:16

luki79 napisał(a):Rob, ty naprawdę masz niewiele do powiedzenia w tym temacie

luki79 napisał(a):Dlatego nie będę się już wdawał w dyskusję z tobą, bo zbacza ona z tematu a po drugie z piaskownicy już wyszedłem :smiech2:

luki79 napisał(a):Dyskusja robi się jałowa, a ja nie lubię polemizować z ludźmi, którzy raz zostawili auto do naprawy u kogoś i już wszystko wiedzą.

Widzę że też mało merytorycznie piszesz, a skupiłeś się na gówniarskich docinkach. Odpowiadam pięknym za nadobne i w nawiązaniu do ostatniego cytatu cieszę się, że moje auto nie trafiło na naprawę do Ciebie.
Dodam tylko (pisałem o tym w dziale prezentacje) że auto moje było naprawiane u byłych pracowników ASO Mercedes, którzy otworzyli warsztat naprawy MB. Tak się składa że to moi znajomi i pozwalają patrzeć sobie na ręce oraz pytać, pytać, pytać... A co do piaskownicy to wyszedłem z niej około 6 lat wcześniej od Ciebie, więc używaj słów mniej dwuznacznych, forum jest ogólnodostępne :pig:

PS. Więc może zamiast tekstów niskiego lotu napraw szybko przez net to 2.2 CDI :mrgreen:
Szef Wszystkich Szefów.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Postluki79 » 3 paź 2008, o 18:24

Rob napisał(a):Więc może zamiast tekstów niskiego lotu napraw szybko przez net to 2.2 CDI
:smiech2: :coto: :smiech2: :coto: :hahaha:
Wszystko co miałem napisać w twej kwestii masz już napisane. :mlot:
adam_1975, napisz czy te problemy zaczęły się po wymianie wtryskiwacza, czy również wcześniej występowały?
I podaj jeśli możesz kod/kody błędu jaki/jakie miałeś zapisany/zapisane w pamięci sterownika.
Obrazek
miałem:
W124 300E
W124 E320
luki79
- Aktywny -
- Aktywny -

Postadam_1975 » 3 paź 2008, o 20:34

luki79 napisał(a): napisz czy te problemy zaczęły się po wymianie wtryskiwacza, czy również wcześniej występowały?
I podaj jeśli możesz kod/kody błędu jaki/jakie miałeś zapisany/zapisane w pamięci sterownika.

Tak występowały juz wczesniej przedewszystki klekot.
Nie pamietam juz co tam było zapisane
Ostatnio edytowano 3 paź 2008, o 20:35 przez adam_1975, łącznie edytowano 1 raz
adam_1975
- Świeżak -

Postkans » 27 paź 2008, o 20:25

Przepychanki między Rob a Luki 79 nic nie wnoszą do tego tematu .Ja ze swojej strony proponuje sprawdzić w tym przypadku stan napinacza łańcucha rozrządu ,następnie sam łańcuch .
kans
- Świeżak -

PostRob » 27 paź 2008, o 21:50

kans napisał(a):.Ja ze swojej strony proponuje sprawdzić w tym przypadku stan napinacza łańcucha rozrządu ,następnie sam łańcuch .

Sprawdzić można, ale chyba sam nie wierzysz że to jest wina kiepskiej pracy silnika w pewnym zakresie obrotów w omawianym przypadku.
Szef Wszystkich Szefów.
Rob
Wspiera Forum
Wspiera Forum

Postluki79 » 11 lis 2008, o 02:06

kans, nasze przepychanki jednak coś wnoszą, bo obydwoje jakby nie było podaliśmy wiele możliwych przyczyn takiego stanu rzeczy jak u kolegi.
A omawiając twój pomysł, zgadzam z Robem - nie zawadzi skontrolować, ale na przestawiony rozrząd bym tu jednak nie stawiał, tym bardziej, że nie zapisał się błąd z nim związany (P1354).
Obrazek
miałem:
W124 300E
W124 E320
luki79
- Aktywny -
- Aktywny -

Następna strona

Powrót do C, E i CLK (w202, w203, w210, w211, w208, w209)