Witam serdecznie. Mam problem z wszechobecnymi wyciekami. Najpierw wymieniłem korek wlewu i miskę olejową...zaczeło lecieć przy kolektorach, chłodniczce oleju...naprawa tego, znowu zaczęło się pocić przy śrubach miski...miska ponownie na nowej uszczelce to pojawił się olej przy wężu intercoolera na wejściu i wyjściu a także znowu przy chłodniczce... WTF!? Czy dobrze myślę, że może jest odma zatkania i ciśnienie wywala ciągle gdzie indziej ten olej? Silnik pracuje prawidłowo, żadnych dziwnych objawów poza tym, że znaczy teren jak Żuk!
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

S212 E200 CDI cieknie ciągle gdzie indziej...
Rozpoczęty przez Qba85, lut 16 2023 14:06
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 lutego 2023 - 14:06
Napisano 16 lutego 2023 - 16:31
Przede wszystkim przydało by się wyjąć intercooler i go umyć - w środku rzecz jasna. Podobnie z całym dolotem powietrza. Wszystko wyczyścić do sucha z zalegającego oleju. Odmę też prawdopodobnie trzeba wymienić. Jak się nie mylę, to niestety odma wbudowana w pokrywę zaworów.
Użytkownik SuperBuster11 edytował ten post 16 lutego 2023 - 16:34
Napisano 18 lutego 2023 - 09:28
Naturalne wszystko do wyczyszczenia a co do odmy to wogole nie mogę znaleźć na allegro ani nigdzie w necie tej części do mojego silnika...
Napisano 18 lutego 2023 - 09:34
Post wyżej pisze,że jest wbudowana w pokrywę,więc trzeba zmienić całą pokrywę.Wyjmij ją i wyczyść
Napisano 18 lutego 2023 - 10:52
Macie rację, jest wbudowana dlatego nie mogłem znaleźć. Na allegro są zamienniki NTY za około 600zł, czekam tylko na potwierdzenie czy po VIN na pewno pasują. Może a właściwie na pewno trącę teraz amatorką ale czy odmy nie da się poprostu wyczyścić? Kiedyś miałem Terrano II i przez zatkania odmę wyrzygał przez bagnet połowę oleju ale tam samo czyszczenie pomogło...
Napisano 19 lutego 2023 - 11:57
Jak ją zdejmiesz,to sam zobaczysz.Na Allegro nie widać,żeby te pokrywy ludzie kupowali.
Napisano 21 lutego 2023 - 00:05
Mechanik stwierdził po samym teście przez otwarcie korka, że nie ma zbyt dużego ciśnienia bo "specjalnie mocno nie czuć"! Albo jest geniuszem...albo gamoniem, że jest tak pewny tej diagnozy a tymczasem olej pojawił się nawet pod świeżo kupionym, oryginalnym korkiem wlewu oleju...
Napisano 25 maja 2023 - 13:43
Odświeżam temat... Wymieniona odma na zamiennik Febi i ALLELUJA- w garażu sucho! Gdyby odrazu była właściwa diagnoza, zaoszczędziłbym furę czasu, nerwów i oczywiście pieniędzy...