Witam
Jakiś czas temu założyłem oryginalne klocki mercedesa na tył (leżak magazynowy)
I od pewnego czasu teraz świeci mi się kontrolna zużycia klocków. Najpierw lekko błyskała np podczas hamowania, albo na wolnych obrotach, albo przy zaciągniętym ręcznym. A teraz już zaświeca się po zapaleniu auta i świeci, lub pulsuje prawie cały czas. Czy to może być związane z tym, że te klocki mają czujnik zużycia się już kończą? Nie mają one żadnego przewodu i wyglądają jak zwykłe nieoryginalne klocki. Czy po prostu mam gdzieś w obwodzie zwarcie?
[124] Zapala się kontrolna zużytych klocków
Rozpoczęty przez Damian85, lip 24 2024 07:39
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 lipca 2024 - 07:39
Napisano 24 lipca 2024 - 11:43
Tył nie ma czujnika zużycia klocków,więc to nie to.Pewnie jakieś zwarcie
Napisano 24 lipca 2024 - 12:43
Takie głupie pytanie, ale lepiej dla pewności zadać. Przednie klocki sprawdziłeś?
Napisano 24 lipca 2024 - 20:22
Przednie nie mam oryginalne, więc na pewno są bez czujnika. A jak najlepiej się pozbyć świecenia tej kontrolki? Przeczyszczenie wtyczek przy przednich zaciskach może pomóc?
Napisano 24 lipca 2024 - 22:22
Klocki przednie, które nie są oryginalne, też mogą mieć czujniki zużycia. Przynajmniej w W201. U mnie tak jest. To tak gwoli formalności.
Zajrzyj tam, popatrz po przewodach do czujników. Nawet jeśli ich nie ma.
Zajrzyj tam, popatrz po przewodach do czujników. Nawet jeśli ich nie ma.
Użytkownik SQ5NAZ edytował ten post 24 lipca 2024 - 22:23
Napisano 25 lipca 2024 - 20:56
Sprawa się chyba wyjaśniła. Okazało się, że z przodu mam klocki z czujnikami. Tak dawno je zakładałem, ze zapomniałem
Klocki jeszcze są w nie najgorszym stanie, natomiast problem najwidoczniej leży po stronie tych kabelków z wtyczkami. Po wypięciu ich kontrolka prawidłowo zgasła po zapaleniu. Przeczyściłem styki contact sprayem, wsadziłem do gniazd i póki co się nie zapala. A jak w razie czego dalej się będzie świeciła, to wypnę wtyki i po problemie.
Napisano 25 lipca 2024 - 23:07
Te czujniki działają na zasadzie zamykania obwodu, to bardzo prosta konstrukcja. Czujnik dotyka tarczy, zamyka obwód, kontrolka świeci. Więc może po prostu miałeś jakiś syf przy czujniku lub we wtyczce i zwierało.