Skocz do zawartości

- - - - -

W124 300D Turbo OM603 - problemy z układem chłodzenia i ogrzewania.

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Offline   Czupas

• Na forum od: 22 sie 2025
  • Miejscowość: Lublin
  • Mercedes:W124 3.0D turbo - OM603
  • Rocznik:1989
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 22 sierpnia 2025 - 01:06

Witajcie, przeszukałem inne tematy ale nie widzę podobnych objawów jak u mnie więc postanowiłem napisać.

Mam to auto od niedawna, przeszłość nieznana. Pierwszym problemem zauważonym przez mechanika który robił mi wymiany po zakupie były drgania wskaźnika temperatury cieczy chłodniczej(skakał ok 70-80 C). Mechanik wymienił termostat i skoki ustały. Niestety nadal nie spowodowało to poprawy innego problemu - brak ogrzewania w kabinie(mam wersję z klimą, osobno sterowane nagrzewnice na prawą i lewą stronę pokrętłami - nie klimatronik). Powietrze leci zimne.

Zacząłem sprawdzać pewne rzeczy i to co ustaliłem:

Objawy:
  • Brak ogrzewania z nagrzewnicy(dmucha zimnym).
  • Gdy go chcę odpalić (ale jeszcze nie uruchomię rozrusznika) włącza się wentylator elektryczny na chłodnicy(jakby był gorący a nie jest)
  • Po dłuższej jeździe górny wąż chłodnicy jest gorący z umiarkowaną twardościa, dolny jest lekko ciepły i nie jest twardy, normalny raczej
  • Wężyk przelewowy który odchodzi od metalowego elementu(obudowa termostatu?) do zbiorniczka wyrównawczego nie sika płynem po odpaleniu silnika(ani na zimnym ani na gorącym).
  • Poza tym auto zachowuje się normalnie(to mój pierwszy W124 ale nie pierwsze auto, mniej więcej wiem czego się spodziewać), bardzo szybko łapie 80kilka stopni C i tak trzyma nawet w upały.

Sprawdzone:
  • Termostat wymieniony na nowy + płyn nowy
  • Zawór duovalve który puszcza wodę do nagrzewnic - wymontowałem, oczyściłem na ile mogę, cewki się rozlatują ale nie blokuje on przepływu, po odpięciu wtyczki jest otwarty i nic nie blokuje a nagrzewnice i węże przed i za duo valve są zimne.
  • Przewód do zbiorniczka wyrównawczego sprawdziłem drutem- drożny bez problemu. Po jego zdjęciu z króćca zbiorniczka wyrównawczego(dla pewności że to nie ciśnienie w zbiorniczku lub zapchany króciec) bez zmian, ani kropli.
  • Próbowałem odpowietrzyć układ myśląc że tu jest problem ale nic się nie dzieje, nie wsysa płynu ze zbiorniczka wyrównawczego(ani go jak wspomniałem nie zasila wężykiem).

W związku z tym mam pytania o możliwe przyczyny, nie wszystko mogę zrobić/kupić/zamówić w miejscu gdzie mieszkam ale postaram się posprawdzać co mogę.

Przede wszystkim nurtują mnie pytania:
  • Dlaczego nie ma obiegu przez nagrzewnicę?(możliwe zatkanie, spróbuję przepłukać na dniach wpinając wąż ogrodowy zamiast duo valve i płucząc delikatnie w obie strony) ale jeśli nie to co?
  • Czemu nie płynie nic z wężyka odpowietrzającego? Na korpusie do którego jest podpięty są 2 urządzenia, jedno ma 2 kabelki drugie 1. Czy któryś z nich to zawór? Czy oba to czujniki? Jeśli oba to czujniki to co powoduje że płyn tamtędy nie leci? Obieg wody raczej jest(pompa musi działać skoro jedna strona chłodnicy ma lekko ciepłą ciecz a druga gorącą - czy się mylę?)
  • O co chodzi z tym wentylatorem chodzącym na zimnym nieodpalonym silniku ? Nie przeszkadza mi on ale może to jakoś powiązane?
Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.

Użytkownik Czupas edytował ten post 22 sierpnia 2025 - 01:29

#2 Offline   Kamil124

• Na forum od: 21 wrz 2021
  • Miejscowość: Biała Rawska
  • Mercedes:W201 2.5D - OM602
  • Drugi Mercedes:Sprinter 411
  • Inne auto:Audi A6 C5

Napisano 23 sierpnia 2025 - 18:01

Czy jeśli po wymianie płynu odpowietrzales układ chłodzenia to pokrętła regulacji temperatury w kabinie były ustawione na maxymalne grzanie?
Bo na moje oko wygląda to na nie do końca odpowietrzony układ chłodzenia.
Ustaw ciepłe powietrze w kabinie na max i odpal silnik i poczekaj aż osiągnie max temperaturę tzn załączy się wentylator przy chłodnicy i w międzyczasie obserwuj stan płynu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym.
Nie pamiętam tylko czy żeby odpowietrzyć układ chłodzenia trzeba luzować dodatkowo jeszcze jąkać śrubkę żeby powietrze lepiej zeszło czy wystarczy tylko ciepłe powietrze ustawić w kabinie na max i na odpalonym silniku czekać aż wentylator przy chłodnicy się załączy

#3 Offline   Czupas

Napisano 24 sierpnia 2025 - 13:07

Wyświetl postUżytkownik Kamil124 dnia 23 sierpnia 2025 - 18:01 napisał

Czy jeśli po wymianie płynu odpowietrzales układ chłodzenia to pokrętła regulacji temperatury w kabinie były ustawione na maxymalne grzanie?
Bo na moje oko wygląda to na nie do końca odpowietrzony układ chłodzenia.
Ustaw ciepłe powietrze w kabinie na max i odpal silnik i poczekaj aż osiągnie max temperaturę tzn załączy się wentylator przy chłodnicy i w międzyczasie obserwuj stan płynu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym.
Nie pamiętam tylko czy żeby odpowietrzyć układ chłodzenia trzeba luzować dodatkowo jeszcze jąkać śrubkę żeby powietrze lepiej zeszło czy wystarczy tylko ciepłe powietrze ustawić w kabinie na max i na odpalonym silniku czekać aż wentylator przy chłodnicy się załączy

Dzięki za odpowiedź Kamil.
Nie wiem bo nie ja to robiłem a mechanik. Też tak myślałem dlatego kupiłem bańkę płynu i zacząłem lać przez ten wężyk zwrotny co prowadzi do zbiorniczka wyrównawczego(wychodzi w najwyższym niemal punkcie układu więc to dobre miejsce by napełnić układ po drugiej stronie termostatu. Wlałem lejek i lałem, z początku pewny swojego bo przecież wężyk pusty. Weszło ze 3-4 setki i finito.

Następnie podłączyłem złączkami(których nie mogłem tu kupić nigdzie ale dobrałem z PCV w końcu coś) podłączyłem wejścia i wyjścia zaworu duovalve(jego wyjmując) do węża ogrodowego i na małym ciśnieniu zacząłem puszczać wolniutko wodę w obie strony do nagrzewnicy by ją wypłukać. Gdy pchałem w wąż zasilający zawór wywaliło płyn zbiorniczkiem. Gdy pchałem w drugą stronę tj w nagrzewnice(jedną stronę) to rozsadziło zatyczkę drugiej strony nagrzewnicy i woda wytrysnęła. Z racji różnicy ciśnień wolałem nie kontynuować agresywniej bo wolę nie mieć grzania niż pękniętą nagrzewnicę. Dla mnie wygląda na zabitą na maxa - co wy myślicie?

Tak - robiłem tak jak mówisz by go odpowietrzyć - nic nie pomogło. Czytałem opisy jak to zrobić i poza tym co napisałeś było jeszcze powiedziane by stanąć autem pod górkę(tak by przód był wyżej) by podnieść zbiorniczek wyżej. Nic to nie dało.
Podsumowując wygląda to dla mnie tak:
  • Nagrzewnica zatkana
  • Zawór duo Valve uszkodzony chyba przeze mnie(przy rozbieraniu okazało się że uzwojenie jest luźne(osłona z folii sie rozpadła dawno temu) i teraz się grzeje podczas jazdy(mocno gorące cewki przy braku płynu w nim) więc go odłączam. Gdybym nawet go kupił(tu niemożliwe lub trudne) nic mi to nie wnosi bo woda nie pójdzie przez nagrzewnicę.
Poddaję się w tym temacie, jeśli będę kiedyś temat odgrzewał to wiem że muszę zrobić obie te rzeczy na raz. Wątek do zamknięcia(jeśli taka praktyka tu panuje).

#4 Offline   januszek1971

• Na forum od: 30 lip 2013
  • Miejscowość: Zabrze
  • Mercedes:W124 2.5D <93r. - OM602
  • Rocznik:1987
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Drugi Mercedes:W124 2.0 D ,1991r. sedan OM601.912

Napisano 25 sierpnia 2025 - 04:12

Nie poddawaj się tak szybko.
Możesz spróbować jeszcze wyjąc mosiężne tłoczki z zaworu ,jeżeli nagrzewnica jest drożna ,powinien grzać non stop ,bez możliwości regulacji.

#5 Offline   Czupas

Napisano 25 sierpnia 2025 - 14:03

Wyświetl postUżytkownik januszek1971 dnia 25 sierpnia 2025 - 04:12 napisał

Nie poddawaj się tak szybko.
Możesz spróbować jeszcze wyjąc mosiężne tłoczki z zaworu ,jeżeli nagrzewnica jest drożna ,powinien grzać non stop ,bez możliwości regulacji.

Zawór nie jest problemem, zupełnie. Jest otwarty a nic nie grzeje. Plus - takie rozwiązanie dla mnie nie wchodzi w grę. Mieszkam w takim miejscu że w lecie bywa ponad 40 stopni celsjusza, wyobrażasz sobie do tego ogrzewanie na maxa ? :) ja nie, klima czasem nie wyrabia.

#6 Offline   januszek1971

• Na forum od: 30 lip 2013
  • Miejscowość: Zabrze
  • Mercedes:W124 2.5D <93r. - OM602
  • Rocznik:1987
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Drugi Mercedes:W124 2.0 D ,1991r. sedan OM601.912

Napisano 25 sierpnia 2025 - 20:38

Wyświetl postUżytkownik Czupas dnia 25 sierpnia 2025 - 14:03 napisał

Mieszkam w takim miejscu że w lecie bywa ponad 40 stopni celsjusza, wyobrażasz sobie do tego ogrzewanie na maxa ? :) ja nie, klima czasem nie wyrabia.
To miało być tymczasowo :)
Nadrzewnicę płukałeś samą wodą pod ciśnieniem? Jeżeli tak to nie wiele to pomoże . Ja u siebie robiłem tak jak koledzy napisali tutaj https://mb201-124.eu...ch%C5%82odzenie
Trzy lata mam spokój.

#7 Offline   Czupas

Napisano 22 września 2025 - 14:55

Wyświetl postUżytkownik januszek1971 dnia 25 sierpnia 2025 - 20:38 napisał

To miało być tymczasowo :)
Nadrzewnicę płukałeś samą wodą pod ciśnieniem? Jeżeli tak to nie wiele to pomoże . Ja u siebie robiłem tak jak koledzy napisali tutaj https://mb201-124.eu...ch%C5%82odzenie
Trzy lata mam spokój.

Tak, dzięki ALE - Jeśli nie ma przepływu to ciężko mówić o płukaniu, pchasz wodę (z dodatkami )do węża który jest zapchany, jakbyś pchał wodę w rurę w domu już wypełnioną wodą która na końcu jest zaślepiona. Nic z tego.
Jeśli nawet bym odblokował(np odsysał ile się da i wpuszczał coś co przeżre syf w nagrzewnicy) i nie zepsuł to mam zepsuty duo valve(cewka) i cały czas by mi grzało, odpada. Muszę kiedyś oba te elementy naprawić na raz(duo valve wymiana a nagrzewnica może płukanie).
Temat można zamknąć(jeśli panuje tu taki zwyczaj).