Mam to auto od niedawna, przeszłość nieznana. Pierwszym problemem zauważonym przez mechanika który robił mi wymiany po zakupie były drgania wskaźnika temperatury cieczy chłodniczej(skakał ok 70-80 C). Mechanik wymienił termostat i skoki ustały. Niestety nadal nie spowodowało to poprawy innego problemu - brak ogrzewania w kabinie(mam wersję z klimą, osobno sterowane nagrzewnice na prawą i lewą stronę pokrętłami - nie klimatronik). Powietrze leci zimne.
Zacząłem sprawdzać pewne rzeczy i to co ustaliłem:
Objawy:
- Brak ogrzewania z nagrzewnicy(dmucha zimnym).
- Gdy go chcę odpalić (ale jeszcze nie uruchomię rozrusznika) włącza się wentylator elektryczny na chłodnicy(jakby był gorący a nie jest)
- Po dłuższej jeździe górny wąż chłodnicy jest gorący z umiarkowaną twardościa, dolny jest lekko ciepły i nie jest twardy, normalny raczej
- Wężyk przelewowy który odchodzi od metalowego elementu(obudowa termostatu?) do zbiorniczka wyrównawczego nie sika płynem po odpaleniu silnika(ani na zimnym ani na gorącym).
- Poza tym auto zachowuje się normalnie(to mój pierwszy W124 ale nie pierwsze auto, mniej więcej wiem czego się spodziewać), bardzo szybko łapie 80kilka stopni C i tak trzyma nawet w upały.
Sprawdzone:
- Termostat wymieniony na nowy + płyn nowy
- Zawór duovalve który puszcza wodę do nagrzewnic - wymontowałem, oczyściłem na ile mogę, cewki się rozlatują ale nie blokuje on przepływu, po odpięciu wtyczki jest otwarty i nic nie blokuje a nagrzewnice i węże przed i za duo valve są zimne.
- Przewód do zbiorniczka wyrównawczego sprawdziłem drutem- drożny bez problemu. Po jego zdjęciu z króćca zbiorniczka wyrównawczego(dla pewności że to nie ciśnienie w zbiorniczku lub zapchany króciec) bez zmian, ani kropli.
- Próbowałem odpowietrzyć układ myśląc że tu jest problem ale nic się nie dzieje, nie wsysa płynu ze zbiorniczka wyrównawczego(ani go jak wspomniałem nie zasila wężykiem).
W związku z tym mam pytania o możliwe przyczyny, nie wszystko mogę zrobić/kupić/zamówić w miejscu gdzie mieszkam ale postaram się posprawdzać co mogę.
Przede wszystkim nurtują mnie pytania:
- Dlaczego nie ma obiegu przez nagrzewnicę?(możliwe zatkanie, spróbuję przepłukać na dniach wpinając wąż ogrodowy zamiast duo valve i płucząc delikatnie w obie strony) ale jeśli nie to co?
- Czemu nie płynie nic z wężyka odpowietrzającego? Na korpusie do którego jest podpięty są 2 urządzenia, jedno ma 2 kabelki drugie 1. Czy któryś z nich to zawór? Czy oba to czujniki? Jeśli oba to czujniki to co powoduje że płyn tamtędy nie leci? Obieg wody raczej jest(pompa musi działać skoro jedna strona chłodnicy ma lekko ciepłą ciecz a druga gorącą - czy się mylę?)
- O co chodzi z tym wentylatorem chodzącym na zimnym nieodpalonym silniku ? Nie przeszkadza mi on ale może to jakoś powiązane?
Użytkownik Czupas edytował ten post 22 sierpnia 2025 - 01:29

Temat jest zamknięty