Skocz do zawartości

- - - - -

w124 1986 problem z podświetleniem licznika i kokpitu

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Offline   Dziadek

• Na forum od: 19 mar 2026
  • Miejscowość: Broxburn / UK
  • Mercedes:W124 2.5D <93r. - OM602
  • Rocznik:1986
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:E-Klasse
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 19 marca 2026 - 11:12

Witam wszystkich, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem w124 a 1986roku. Jak to auto na 40latka przystało ma kilka problemów. Brak podświetlenia licznika i całej deski rozczielczej, wymontowałem licznik i nie mam tam, żadnego czerwonego bezpiecznika. W innym temacie ktoś napisał że pozostaje przelutowanie licznika ale brak jakichkolwiek konkretów, czy ktoś może coś podpowiedzieć? Kolejny defekt to zasilanie radia, drzwi otwarte prad do radia dochodzi, drzwi zamknięte prad znika, miał ktoś podobny problem? Dzięki

#2 Offline   Malysz86

• Na forum od: 16 sty 2023
  • Miejscowość: Wlkp
  • Mercedes:W201 1.8E - M102
  • Rocznik:1990
  • Skrzynia biegów:manualna 4
  • Opcja:brak
  • Inne auto:VW 1200 1965

Napisano 19 marca 2026 - 14:38

Wyświetl postUżytkownik Dziadek dnia 19 marca 2026 - 11:12 napisał

Witam wszystkich, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem w124 a 1986roku. Jak to auto na 40latka przystało ma kilka problemów. Brak podświetlenia licznika i całej deski rozczielczej, wymontowałem licznik i nie mam tam, żadnego czerwonego bezpiecznika. W innym temacie ktoś napisał że pozostaje przelutowanie licznika ale brak jakichkolwiek konkretów, czy ktoś może coś podpowiedzieć? Kolejny defekt to zasilanie radia, drzwi otwarte prad do radia dochodzi, drzwi zamknięte prad znika, miał ktoś podobny problem? Dzięki

Co do licznika się nie wypowiem, a co do radia:

To jest bardzo charakterystyczny objaw dla złego podłączenia radia do obwodu oświetlenia wnętrza.

Co się dzieje:
- Gdy drzwi są otwarte – masa jest podawana.
- Gdy drzwi zamknięte – masa znika.
- Jeśli radio zostało podłączone do tego obwodu (często przez przypadek), to dokładnie taki efekt powstaje.

Sprawdź
- Przewód ACC (po zapłonie) – powinien być z kostki stacyjki, nie z lampki (chyba czarno żółty albo czarno zielony)
- Przewód stałego plusa (B+) – powinien być z bezpiecznika,
- Przewód masowy – powinien być na stałej, czystej masie, nie na obwodzie drzwi.

Pewnie ktoś kiedyś podłączył radio „na szybko”, biorąc plus z przewodu od lampki sufitowej, bo „był pod ręką”.

Użytkownik Malysz86 edytował ten post 19 marca 2026 - 14:39

#3 Offline   Gerri

• Na forum od: 25 maj 2009
  • Miejscowość: Limerick
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Inne auto:Audi A3

Napisano 19 marca 2026 - 19:23

Brak podświetlenia licznika i całej deski rozczielczej, wymontowałem licznik i nie mam tam, żadnego czerwonego bezpiecznika.
W roczniku '86 tego bezpiecznika nie znajdziesz. Pojawił się dopiero "na szerokiej listwie" i zabezpieczał jedynie obwód podświetlenia deski rozdzielczej. Oświetlenie licznika w przypadku jego uszkodzenia było dalej sprawne. W starszym roczniku możliwe były inne opcje:
- może masz rozlutowany potencjometr regulacji oświetlenia? Wygląda to tak:
Dołączona grafika
To nie jest wada - to jest taki sprytny bezpiecznik. Jeżeli jest przeciążenie w obwodzie podświetlenia, to spiralka oporowa wewnątrz potencjometru nagrzewa się, temperatura obudowy rośnie i dochodzi do stopienia pokazanego miejsca lutowania na potencjometrze. Blaszka odskakuje i prze4rywa obwód dzięki czemu nie dochodzi do poważniejszych szkód - np. pożaru.
W przypadku jednak gdy potencjometr był ustawiony na pełną jasność, to niestety ciepło się nie wydzielało (prąd przechodził przez potencjometr z pominięciem drutu oporowego) i dochodziło do przepalenia ścieżek płytki drukowanej na liczniku. (dlatego pojawił się czerwony bezpiecznik). A wyglądało to przykładowo tak:
Dołączona grafika
Płytka jest pomalowana cienką warstwą lakieru - co może utrudniać obserwację.

Użytkownik Gerri edytował ten post 19 marca 2026 - 19:31

#4 Offline   Gerri

Napisano 19 marca 2026 - 19:25

Post zdublowany

Użytkownik Gerri edytował ten post 19 marca 2026 - 19:29

#5 Offline   Gerri

Napisano 19 marca 2026 - 19:27

Kolejny defekt to zasilanie radia, drzwi otwarte prad do radia dochodzi, drzwi zamknięte prad znika, miał ktoś podobny problem?
Tutaj konieczne by było potwierdzenie czy zanika masa czy plus zasilania. Można to stwierdzić w prosty sposób przy pomocy multimetru lub nawet zwykłej kontrolki z żarówki i kabelków. Inne będzie postępowanie w przypadku zanikającej masy (czego raczej się nie spodziewam - bo w okolicy radia takiej opcji zamieszania nie ma), a inne w przypadku zanikania zasilania "plusowego". A trzeba wspomnieć, że plusy są dwa: jeden stały, a drugi załączany w pierwszej pozycji stacyjki.
Jak mnie pamięć nie myli, to na wiązce zasilającej radio są:
- jakiś czerwony (to stały plus)
- jakiś chyba czarny z paskiem (to plus ze stacyjki)
- szary z paskiem (to podświetlenie, załącza się ze światłami pozycyjnymi) - z tego nie korzystasz
- i brązowy - czyli oczywiście MASA
Sprawdź i daj znać.

Użytkownik Gerri edytował ten post 19 marca 2026 - 19:46

#6 Offline   Dziadek

Napisano 21 marca 2026 - 23:48

Dziękuje za podpowiedzi, licznik chyba nie do uratowania, zamówiłem od nowszego modelu (tego z bezpiecznikiem), problem z elektryką radia również rozwiązany. Dziękuje

#7 Offline   Mikes

• Na forum od: 19 maj 2020
  • Miejscowość: Warszawa
  • Mercedes:W124 3.0E - M103
  • Rocznik:1988
  • Drugi Mercedes:W201 2.2 16V - M111/722.4
  • Trzeci Mercedes:X253 220d 4matic

Napisano 23 marca 2026 - 16:53

Wyświetl postUżytkownik Dziadek dnia 21 marca 2026 - 23:48 napisał

Dziękuje za podpowiedzi, licznik chyba nie do uratowania, zamówiłem od nowszego modelu (tego z bezpiecznikiem), problem z elektryką radia również rozwiązany. Dziękuje

Dziadek - jak jeszcze nie zamontowałeś licznika to za nim, do belki tuż przed rurą nadmuchu powietrza masz 3 śruby, do których przykręcone są brązowe przewody ( musisz się przyjrzeć są u dołu zaraz jak kończy się obudowa licznika ) - to masa - bardzo dużo różnych drobnych i większych problemów z elektryką w W124 to efekt brudnej lub poluzowanej masy. Jak je masz na wierzchu, to rozkręć przeczyść i skręć z powrotem.

#8 Offline   Dziadek

Napisano 26 marca 2026 - 19:10

Wyświetl postUżytkownik Mikes dnia 23 marca 2026 - 16:53 napisał

Dziadek - jak jeszcze nie zamontowałeś licznika to za nim, do belki tuż przed rurą nadmuchu powietrza masz 3 śruby, do których przykręcone są brązowe przewody ( musisz się przyjrzeć są u dołu zaraz jak kończy się obudowa licznika ) - to masa - bardzo dużo różnych drobnych i większych problemów z elektryką w W124 to efekt brudnej lub poluzowanej masy. Jak je masz na wierzchu, to rozkręć przeczyść i skręć z powrotem.

Dzięki za podpowiedz, przy rozkręcaniu znalazłem 2 luźne masy, znalazły się światła drogowe.

Kupiłem inny licznik już z bezpiecznikiem, bezpiecznik sprawny a w dalszym ciągu brak podświetlenia zegarów, jakieś inne pomysły?

#9 Offline   Gerri

Napisano 26 marca 2026 - 19:55

Sprawdź czy na styku nr trzynaście okrągłej wtyczki licznika (przewód szaro/fioletowy) pojawia się plus po załączeniu pozycyjnych. Prąd idzie przez bezpiecznik nr 3 zasilający również prawe pozycyjne.
Popielniczka się podświetla?

#10 Offline   Mikes

• Na forum od: 19 maj 2020
  • Miejscowość: Warszawa
  • Mercedes:W124 3.0E - M103
  • Rocznik:1988
  • Drugi Mercedes:W201 2.2 16V - M111/722.4
  • Trzeci Mercedes:X253 220d 4matic

Napisano 27 marca 2026 - 10:04

Wyświetl postUżytkownik Gerri dnia 26 marca 2026 - 19:55 napisał

Sprawdź czy na styku nr trzynaście okrągłej wtyczki licznika (przewód szaro/fioletowy) pojawia się plus po załączeniu pozycyjnych. Prąd idzie przez bezpiecznik nr 3 zasilający również prawe pozycyjne.
Popielniczka się podświetla?

Dziadek, to co jest odpowiedzialne za ściemnianie lub rozjaśnianie podświetlenia wnętrza - to białe co pokazuje Gerri, spróbuj zaaplikować do środka Kontakt Spray i tym pokręcić od przodu - tak jakbyś chciał rozjaśnić lub ściemnić - jeśli licznik masz nadal wyjęty. U mnie ten zabieg pomógł.

Kupiłem niedawno W124, które generalnie większość życia przestało - więc przerabiam temat śniedzi, luźnych połączeń itd.
Z doświadczenia, nie tylko tego auta - ale tez W201, które mam to polecam Ci wyjąć ze skrzynki z bezpiecznikami każdy bezpiecznik. Wziąć papierek ścierny i każde gniazdko bezpiecznika przejechać, nie tylko od góry, ale od spodu na powierzchni styku. Bardzo często śniedź wypełnia te oczko w górnym mocowaniu ( torze ) przez co nie dochodzi napięcie - a nie jest to widoczne gołym okiem i sam Kontakt Spray bez fizycznej ingerencji tego nie ruszy. I tak zrób bezpiecznik po bezpieczniku, gniazdo po gnieździe, aż wszystko będzie się lśniło - różnica powinna Cię zaskoczyć.