Mam pytanko czy ktos mieszal juz w pompie wtryskowej w MB. Moja pompa w 250D cos sobie cieknie. Wymienilem oring na dzwigni gaszenia ale jeszcze mi cieknie chyba od spodu spod dekla (dekiel na spodzie pompy). Czy ktos tam juz zagladal. Wydaje mi sie ze wymiana uszczelki powinna zalatwic sprawe.

[W201/124] Pompa wtryskowa
Rozpoczęty przez magik, kwi 12 2007 20:47
60 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12 kwietnia 2007 - 20:47
Napisano 12 kwietnia 2007 - 21:42
magik napisał:
Wydaje mi sie ze wymiana uszczelki powinna zalatwic sprawe.
A pewny jesteś że nie cieknie spod wyjść, gdzie nakręcasz przewody wysokiego ciśnienia?
Napisano 12 kwietnia 2007 - 21:46
Raczej nie ale sprawie przyjze sie dokladnie dopiero jutro i wtedy bede wiedzial. Nie wiem czy cieknie olej czy ropka bo jeszcze nie sprawdzilem. Dopiero zauwazylem ze cos sobie cieknie z pompy.
Napisano 12 kwietnia 2007 - 21:49
magik napisał:
Raczej nie ale sprawie przyjze sie dokladnie dopiero jutro
Wytrzyj pompę do sucha i oglądaj. Najczęściej cieknie właśnie z tego miejsca. Kupisz parę oringów po 0,50PLN i z bańki problem ;-)
Napisano 12 kwietnia 2007 - 22:41
Jutro dokladnie obadam sprawe. Mi sie wydaje ze cieknie z pod klapki oznaczonej numerem 370 na rysunku ponizej:
http://mackuz.bolink...5332_pompa1.jpg
Zastanawiam sie co pod nia jest. Z rysunku wynika ze jest jakas uszczelka pod nia i z tego gowna moze cieknac. Sprawa bedzie jasna jutro.
Ogolnie musze to obadac bo pompy wtryskowe boscha raczej nie strajkuja wiec skad ten wyciek ...
http://mackuz.bolink...5332_pompa1.jpg
Zastanawiam sie co pod nia jest. Z rysunku wynika ze jest jakas uszczelka pod nia i z tego gowna moze cieknac. Sprawa bedzie jasna jutro.
Ogolnie musze to obadac bo pompy wtryskowe boscha raczej nie strajkuja wiec skad ten wyciek ...
Napisano 13 kwietnia 2007 - 05:05
magik, O ile mnie pamięć ( wiek
) nie myli to jest tam uszczelka z wyprofilowanego oringa - może dokręcenie pokrywy pomoże .
Pytanie : cieknie ropa czy olej ? - bo to też jest ważne , żeby ustalić miejsce wycieku , przeważnie puszczają oringi na zaworkach zwrotnych i ropa spływa sobie na dół pompy .

Pytanie : cieknie ropa czy olej ? - bo to też jest ważne , żeby ustalić miejsce wycieku , przeważnie puszczają oringi na zaworkach zwrotnych i ropa spływa sobie na dół pompy .
Napisano 13 kwietnia 2007 - 19:55
Wyglada, ze z pompy wtryskowej cieknie olej. Nie jest ona mokra u gory przy przewodach cisnieniowych paliwa. Jest mokra na spodzie i przy laczeniu silnika z pompa wtryskowa. Musze ja dokladnie umyc bo trudno ustalic skad cieknie. Wyglada na to ze albo spod spodniego dekla albo gdzies z laczenia pompy z silnikiem.
literowki
literowki

Napisano 14 kwietnia 2007 - 05:12
Jeżeli cieknie na łączeniu pompy z blokiem to czeka Cię trochę roboty ( trzeba wyjąć pompę , żeby wymienić oring uszczelniający połączenie pompa - blok silnika )
Napisano 22 kwietnia 2007 - 10:34
Pompa wytarta umyta i jednak wyglada na to ze cieknie spod tego spodniego dekla pompy wtryskowej. Czy ktos juz tam wkladal lapki ??? Czy po zdjeciu spodniego dekla nic mi nie wyleci, wystrzeli itp ??? Chcialbym wymienic ta uszczelke na tym deklu od spodu pompy wtryskowej.
Napisano 22 kwietnia 2007 - 10:50
magik napisał:
Czy po zdjeciu spodniego dekla nic mi nie wyleci, wystrzeli itp ???
Trochę oleju.