Skocz do zawartości

Forum Mercedes 201-124 Lepsze niż klub!!! używa plików cookies. Przeczytaj Politykę Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby wiadomość ta więcej się nie wyświetlała proszę klikąć przycisk:    Wyłącz

- - - - -

[w201] WEBASTO ??


40 odpowiedzi w tym temacie

#1 Offline   lolek2001


  • Postów: 109
  • Na forum od: 18 kwi 2008
  • Miejscowość: Warka
  • Mercedes:W201 2.0D - OM601
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 18 kwiecień 2008 - 20:10

Witam. mam problem z obsługą Webasto w moim aucie. Auto mam od 3 dni i nie wiem jak to się obsługuje. Jest tam klawisz 1, klawisz 2, klawisz z zegarkiem i klawisz z płomyczkiem. Umiem nastawić na jakąś godzinę tą funkcję by pod maską coś tam piszczało. Ale potem nic się nie dzieje. Żadnej dmuchawy. Żadnego ciepła. Te piszczenie trwa około 40 sekund.
Proszę o pomoc. Jakąś instrukcję obsługi. Cokolwiek.
Z góry dziękuję.


:) :) :ok: :?: [/b]

#2 Offline   skmh


  • Postów: 489
  • Na forum od: 13 lis 2007
  • Miejscowość: Poznań
  • Mercedes:W201 2.0D - OM601
  • Rocznik:1983
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 4
  • Opcja:E-Klasse
  • Alternatywne paliwo:LPG

Napisano 18 kwiecień 2008 - 20:33

proszę

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Proszę zamieszczać zdjęcia w postaci miniaturek

#3 Gość__


  • Na forum od: --

Napisano 18 kwiecień 2008 - 21:05

Stary wyjadacz i nie wie że fotki wklejamy w postaci miniaturek? :-P

#4 Offline   Rob


  • Postów: 5127
  • Na forum od: 24 sty 2007
  • Miejscowość: Busko Zdrój i okolice
  • Mercedes:W124 2.6E - M103
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:E124 300D 24V
  • Trzeci Mercedes:E211 2.7 CDI
  • Inny samochód:Partner 1.6 HDI

Napisano 18 kwiecień 2008 - 22:25

skmh napisał:

proszę

Widze że kolega trafił na moje scany na Autokąciku :mrgreen:

#5 Offline   lolek2001


  • Postów: 109
  • Na forum od: 18 kwi 2008
  • Miejscowość: Warka
  • Mercedes:W201 2.0D - OM601
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 23 kwiecień 2008 - 06:27

Ok. To instrukcję juz mamy. Fajowo. A teraz ciekawi mnie ile to webasto ma się nagrzewać by załączyła się jakaś dmuchawa? Czekałem chyba z 20 min i nic. :hmm:

#6 Offline   Rob


  • Postów: 5127
  • Na forum od: 24 sty 2007
  • Miejscowość: Busko Zdrój i okolice
  • Mercedes:W124 2.6E - M103
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:E124 300D 24V
  • Trzeci Mercedes:E211 2.7 CDI
  • Inny samochód:Partner 1.6 HDI

Napisano 23 kwiecień 2008 - 12:10

lolek2001 napisał:

A teraz ciekawi mnie ile to webasto ma się nagrzewać by załączyła się jakaś dmuchawa?

Może ci się wydaje że to działa. Odpal ten wynalazek i trzymaj łapę na przewodach płynu. Być może ono wogóle nie odpala tylko próbuje zapalić a jest problem z zasilaniem paliwem lub płomieniem. Być może Webasto nie podaje info do pompy paliwa i to co ci cyka przez kilkanaście sekund to pompa płynu która pracuje chwilę i się wyłącza.

To jest oryginalnie montowane czy jakaś dostawka?
Jak dostawka to jest to Webasto mokre czy suche?

#7 Offline   Charlie9


  • Postów: 7791
  • Na forum od: 15 sty 2007
  • Miejscowość: Kraków
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 23 kwiecień 2008 - 13:42

ja sprawdzilbym swiece. Nie wiem jak to jest w MB rozwiazane, ale w WEBASTO ktore mialem w VW1303 byla swieca zarowa. Obiaw dokladnie jak opisany. Wszystko smigalo, ale zapalic nie chcailo. Okazalo sie, ze zarnik sie przepalil.

#8 Gość__


  • Na forum od: --

Napisano 24 kwiecień 2008 - 15:42

Ja mam instrukcje do BBW46 i DBW46 i tam dokładnie opisane co po jakim czasie ma sie włączyc, a jeśli się nie włączy to co trzeba sprawdzić ew wymienić. podaj mail to wyślę.

#9 Offline   lolek2001


  • Postów: 109
  • Na forum od: 18 kwi 2008
  • Miejscowość: Warka
  • Mercedes:W201 2.0D - OM601
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 24 kwiecień 2008 - 16:21

e-mail: lolek2001@wp.pl

Dzieki



Lobo napisał:

Ja mam instrukcje do BBW46 i DBW46 i tam dokładnie opisane co po jakim czasie ma sie włączyc, a jeśli się nie włączy to co trzeba sprawdzić ew wymienić. podaj mail to wyślę.


Scalono posty



Moje webasto to DBW46. I tak jak mówię. Sterowanie działa. (bo na okreslonej godzinie włącza się maszynka.) Słychać tak jak ktoś ma ogrzewanie w domu na olej. Tylko ciszej. I potem nic. Żadnej dmuchawy. Nic. Jak tu sprawdzić czy tam grzeje? Jakaś świeca żarowa czy co? Czy jest tam jakiś bezpiecznik. Który przewód jest od paliwa? Może nie dochodzi paliwo. Widziałem od góry jakiś odpowietrznik. Tez nie wiem od czego. Proszę o te instrukcje.
Z góry dziękuję.


Scalono posty



ok. Instrukcję otrzymałem e-mailem. Wielkie dzięki. Jeszcze tylko muszę ją przetłumaczyć na nasz ojczysty. Ale wczoraj sobie troche poszperałem w tym webasto. I dziwna sprawa. Jak się załącza to wydaje mi się że jest tam jakaś pompka. Ale czemu dmucha zamiast ciągnąć? Dochodzi tam przewód paliwowy. Chyba wejściowy bo drugiego odpływowego nie zlokalizowałem. I udało mi się odkręcić taką grzałkę spiralową. I też po załączeniu nic nie odczułem żednego grzania. hmm. Alw iem ze płyn chłodniczy napewno dochodzi bo sprawdziłem. :hmm: Całe to użądzenie to jedna wielka zagwozdka. A na zimę mi by sie takie cosik przydało. :) Cieplej by się wsiadało do auta.

Jeśli ktos wie np.: gdzie w warszawie znajduje się jakiś dobry koleś w te klocki to proszę o kontakt do niego. Może fachowe oko spojrzy i od razu bedzie wiedział w czym jest problem. Ja to całe rozkręcę a okaże się że to jakaś pierdółka.

Dzięki za pomoc.
:) :hmm:

#10 Gość__


  • Na forum od: --

Napisano 27 kwiecień 2008 - 00:38

Po pierwsze weź miernik, na górze pieca webasto masz taka obudowe plastikowa i tam kostka z przewodami, odłacz i sprawdz czy na stykach od swiecy jest opór, jak jest to ok jak nie to mozliwe, że przewód sie przerwal lub swieca do wymiany, (uzywana 30zl alegro nowa 100zl). Dmucha czyli pompa powietrza ok. Ona jest do tego żeby sie paliwo w środku paliło oraz wydmuchuje spaliny, jak bedzie zbyt głośno szumieć to wymień łożyska, jak zaniedbasz to spali sie silnik (używany 100zl allegro nowy 850zl :smile: ) masz tam jeszcze 3 czujniki jeden ten blizej siwecy to czujnik płomienia wykreć wkręta i wyjmij (nie za przewody!!!) tylko delikatnie złap tam takie "ucho" jest do wyciągania, przeczyść papierem ściernym lub benzyną. Kolejny czujnik to czujnik temperatury jest wkrecanynormalnie od góry wykręć, wyczyść i miernikiem sprawdz opór, podgrzewaj zaplaniczka pare sekund opór powinien sie zmienić nie pamietam czy wzrosnąć czy spaśc jesli nie 30zl używka 150zl nowy jak to sprawdzisz to jeszcze jest trzeci nazywa się "czujnik przegrzania" ostatni i najdlalej od świecy (jest do tego aby odłączyć dopływ paliwa gdy temperatura płynu chłodniczego jest zbyt wysoka) kosztuje 150 zl uzywki nie widziałem, ważny element bo chroni nasz samochód przed spaleniem gdyby cos w webasto sie zepsuło da się go zastąpić czujnikiem z czajnika elektrycznego :mrgreen:
Jak wszystko sprawdzisz daj znać. Bezpieczniki od webasto sprawdzone?

#11 Offline   lolek2001


  • Postów: 109
  • Na forum od: 18 kwi 2008
  • Miejscowość: Warka
  • Mercedes:W201 2.0D - OM601
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 28 kwiecień 2008 - 15:17

No to trrochę roboty mnie czeka. A gdzie bezpieczniki od webasto? A czy tam nie ma żadnej pompki od podawania paliwa? Gdzieś na przewodzie pod autem? Bo nie widziałem jej nigdzie.

#12 Gość__


  • Na forum od: --

Napisano 28 kwiecień 2008 - 18:52

Pompka jest zaraz po wyjsciu z baku rozgałęzia się i jeden przewód do pompy webasto drugi do pompy paliwa samochodu. Ta pompa jest wiekości telefonu komorkowego i do niej przychodzą dwa przewody niebieski i brązowy w specjalnej szybkozłączce. Bezpieczniki w w201 benzynowym :star: były zaraz przed skrzynka bezpiecznikow tam powinny byc dwa bezpieczniki 8A i 16A oraz jakiś przekaznik ale nie wiem do czego on był.

#13 Offline   lolek2001


  • Postów: 109
  • Na forum od: 18 kwi 2008
  • Miejscowość: Warka
  • Mercedes:W201 2.0D - OM601
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 28 kwiecień 2008 - 21:04

HURA HURA :star: :/ :/ Udało się. Jeden bezpiecznik był przepalony. I zaczęło inaczej chodzić. Na początku się przestraszyłem bo jakiś dymek wyleciał ale zaraz się to uspokoiło. I po pewnym krótkim czasie trzask prask i coś się odblokowało w silniku. Myslę że to był termostat. I zaczęło potem delikatnie dmuchać i webasto delikatnie sobie działało. Ale to nie jest jakaś oszałamiająca temperatura. (może u mnie) bo przewód był gorący od webasta. A dmuchało mi takie chłodniutkie. Może w zimę bo będzie różnica. Ale teraz to słabiutko. Musze jeszcze to sprawdzić gdy będzie widno czy nic złego się nie dzieje. Czy mi auta nie zjara. Ale wielkie podziekowania za wkład i wielką pomoc dla LOBO. Wielkie dzięki kolego z forum.

Może to jeszcze musze jakoś odpowietrzyć. Jeśli masz jakieś jeszcze sugestkie to mów. Czekam. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Pozdrawiam.
;) :P

#14 Gość__


  • Na forum od: --

Napisano 28 kwiecień 2008 - 23:55

No to malina :hmm: Temperatura wewnątrz pojazdu bedzie taka jaką ustawisz na panelu, a nawiewy działają na połowie mocy. Prawidłowo najpierw grzeje silnik pozniej wnetrze, zimą ok 15 minut i wszystko odparowane i mogłem na gazie odpalać. Tylko nie używaj zbyt intensywnie. Jeśli chodziło 20 minut to tyle powinieneś pojeździć, aby doładować akumulator. Dodatkowo jeśli nastawisz nawiewy na zimne i zaprogramujesz to włączy tylko dmuchawe w celu wymiany gorącego powietrza z wnętrza.

#15 Offline   lolek2001


  • Postów: 109
  • Na forum od: 18 kwi 2008
  • Miejscowość: Warka
  • Mercedes:W201 2.0D - OM601
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 26 listopad 2008 - 16:40

Czy ktoś z was ma webasto w dieselku?

[ Dodano: Pon Lis 24, 2008 20:05 ]
No i znów problem. Bezpieczniki sprawdziłem. Są ok. Webasto pracuje przez jakąś chwilę potem gaśnie i znów pracuje. Ale zero Ciepła. Nie wiem czy to przez to ale spalił mi się już 2 razy bezpiecznik od świec żarowych. Chyba jest tam jakieś zabezpieczenie w webasto i pali mi bezpiecznik od wszystkich świec żarowych. Natomiast jak sam nagrzeję auto i odpalę webasto to działa. I nadmuch i ciepło i wszystko. Czy jak webasto się włączy to można odkręcić przewód od paliwa i sprawdzić czy pompa pompuje? Będzie to widoczne?
Wielkie dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi. Ale takie bardziej laikowate bo na sprawdzaniu oporów i mierzeniu prądu nic a nic się nie znam.
Dzieki. :poklon: :star: :pub:

[ Dodano: Wto Lis 25, 2008 17:51 ]
Koledzy. Proszę o małą podpowiedź. Gdzie dokładnie znajduje się pompka paliwa w dieslu do webasto? W którym miejscu. Muszę ja sprawdzić bo do webasto nie widzę by dochodziło paliwo. Poprostu odkręciłem przewód i nic nie leciało. Dzięki za odp.

[ Dodano: Sro Lis 26, 2008 16:40 ]
czy ktoś widział w W201 takie coś? To pompa do Webasto. Może ktoś mi powie gdzie ona jest. Dzięki. Dołączona grafika

#16 Offline   Charlie9


  • Postów: 7791
  • Na forum od: 15 sty 2007
  • Miejscowość: Kraków
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 26 listopad 2008 - 17:01

W/g instrukcji to pompa dozujaca. Nie moge znalezc info czy jest jakas roznica pomiedzy diesel/benzyna, ale opis mowi ze:

"Dosing pump and fuel lines must not be installed in locations exposed to heat radiated by hot vehicle components. A heat shield is to be provided as necessary. The preferred installation location is near the tank".

Czyli trzeba szukac gdzies przy zbiorniku paliwa.

#17 Offline   killer666


  • Postów: 70
  • Na forum od: 08 paź 2008
  • Miejscowość: Radom

Napisano 27 listopad 2008 - 19:02

Witam zakupilem dzis webasto bbw 46 w komplecie mam cale urzadzenie czyli webasto jakis sterownik w srebrnej obudowie i troche kabli wszystko razem polaczone czego koledzy moze jeszcze brakowac?? Z tego co widze wychodzi tam 6x po dwa kable i jeden czerwony czyli chyba +. jak to podlaczyc do mojej :) :ok: :)

#18 Offline   lolek2001


  • Postów: 109
  • Na forum od: 18 kwi 2008
  • Miejscowość: Warka
  • Mercedes:W201 2.0D - OM601
  • Rocznik:1988
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 27 listopad 2008 - 21:20

Ok. zanlazłem pompe. Jest pod autem, nie zabezpieczone, bardzo blisko mostu, po stronie kierowcy z tylu oczywiście. I tu pytanie. Czy ta pompka moze chodzić tak jakoś ze nie ciągle tylko jakiś przerywacz podaje tam prąd? Bo po podłączeniu na krótko działa tylko raz i stoi. Więc moze ten przerywacz pompuje to paliwo. Jak sobie tak sam rozłączałem i załączałem to pompowała. I teraz drugie pytanie i zdjecie. Czy to moze odpowiadac za to by pompa działała? Bo nie dostaje prądu. Jeśli tak to prosze o info. Ten przerywacz jest przy bezpiecznikach, a raczej razem z nimi od webasto. Dołączona grafika

#19 Offline   tadziora


  • Postów: 125
  • Na forum od: 28 lut 2007
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 27 listopad 2008 - 23:13

Pisałem ci w soucie że pompa jest pod autem... :-P Pompa od webasta pompuje impulsowo






Pzdr

#20 Offline   rolbas


  • Postów: 251
  • Na forum od: 16 wrz 2008
  • Miejscowość: Nie znaleziono pasujących
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:1997
  • Nadwozie:coupe
  • Skrzynia biegów:automatyczna
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:C140 5.0

Napisano 28 listopad 2008 - 00:19

lolek2001 napisał:

czy ktoś widział w W201 takie coś? To pompa do Webasto. Może ktoś mi powie gdzie ona jest. Dzięki.

osobiscie w W201 nie widzialem ale na ogol montuje sie pompke w okolicach zbiornika paliwa.
Tzn na linii zbiornik - pompa gdzies blisko zbiornika moze byc zalozyny trojnik od ktorego wezykbiegnac bedzie do pompki.