Skocz do zawartości




Piwo - jakie lubicie? Jakie polecacie?


122 odpowiedzi w tym temacie

#21 Offline   czarnylotos


  • Postów: 143
  • Na forum od: 09 mar 2010
  • Miejscowość: WZ
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inne auto:BMW E38 728,735,Iveco

Napisano 06 lutego 2016 - 09:26

Z Królewskim było tak,że zmieniało się z serii na serię. Kiedyś wiosną wydawało się najlepsze. Potem stawało się gorsze z każdym miesiącem, po jednym złocistym miałem zgagę. Aż w końcu nowa seria, a raczej fala i wszystko ok. Ale to historia z początku tego wieku.
Obecnie preferuję Perłę Eport. Czasem tylko jak się naoglądam Szybkich i wściekłych to Corona, ale obawiam się, że ona długo do nas do Polski jedzie i miesiącami stoi na półkach. A piwo to nie wino.



#22 Offline   Aero


  • Postów: 367
  • Na forum od: 04 lis 2011
  • Miejscowość: Beskidy
  • Mercedes:W124 3.0D <93r. - OM603
  • Rocznik:1992
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:W124 300 TE 89'

Napisano 07 lutego 2016 - 10:30

Wyświetl postUżytkownik majsterus dnia 05 lutego 2016 - 08:34 napisał

Żywce są bleeeee...przereklamowane.

Do tego akurat mogę się odnieść, bo mieszkam 7 km od Browaru i pół mojej wsi tam pracuje. 90% z tych osób nie pije Żywca. Sami rozumiecie, co chce powiedzieć? ;) Opowiadania o tradycyjnych recepturach można między bajki wsadzić, bo to "piwo instant", zresztą kto nie wierzy niech wypije 4 i rano następnego dnia zmierzy obwód czaszki. Lubię ich Portera, ale z tego co wiem robiony jest w Cieszynie(!!!) gdzie powstaje też Brackie, i one jeszcze idą jakąś formą "tradycyjnego wytwarzania."

Jeśli ktoś zawitałby do Żywca to polecam zwiedzić muzeum Browaru z ciekawości, ale na piwo wybrać się w okolice rynku do Browaru Krajcar - lokalny, tradycyjny, piwo faktycznie jak 100 lat temu. Miód malina, mają zawsze kilka rodzajów, warzą też sezonowe.

Jeśli już muszę wypić coś nie lokalnego a tych zawsze staram się próbować, to wspomniany Porter, Kasztelana też lubię, na Brackie się nie obrażam.

Użytkownik Aero edytował ten post 07 lutego 2016 - 10:32


#23 Offline   paksiwo


  • Postów: 74
  • Na forum od: 24 sie 2015
  • Miejscowość: Wrocłąw
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:manualna 4
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 08 lutego 2016 - 14:17

Ogólnie to polskie piwa się zrąbały strasznie... Te wszystkie koncerny już taką chałę robią że się pić nie da -.-. Czeskie jeszcze się trzymają :) Litovel miodowy jest super, i cytrynowy ciemny też wchodzi :) Co do polskich to tylko Raciborskie mi smakuje, a reszte to wleje w siebie jak nie ma nic innego;/

#24 Offline   Prox


  • Postów: 166
  • Na forum od: 03 lis 2015
  • Miejscowość: Krakow
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inne auto:Fiat Punto II, 1.2 8V

Napisano 08 lutego 2016 - 19:07

Wyświetl postUżytkownik Aero dnia 07 lutego 2016 - 10:30 napisał


Do tego akurat mogę się odnieść, bo mieszkam 7 km od Browaru i pół mojej wsi tam pracuje. 90% z tych osób nie pije Żywca. Sami rozumiecie, co chce powiedzieć? ;) Opowiadania o tradycyjnych recepturach można między bajki wsadzić, bo to "piwo instant", zresztą kto nie wierzy niech wypije 4 i rano następnego dnia zmierzy obwód czaszki. Lubię ich Portera, ale z tego co wiem robiony jest w Cieszynie(!!!) gdzie powstaje też Brackie, i one jeszcze idą jakąś formą "tradycyjnego wytwarzania."

Jeśli ktoś zawitałby do Żywca to polecam zwiedzić muzeum Browaru z ciekawości, ale na piwo wybrać się w okolice rynku do Browaru Krajcar - lokalny, tradycyjny, piwo faktycznie jak 100 lat temu. Miód malina, mają zawsze kilka rodzajów, warzą też sezonowe.

Jeśli już muszę wypić coś nie lokalnego a tych zawsze staram się próbować, to wspomniany Porter, Kasztelana też lubię, na Brackie się nie obrażam.
W Cieszynie robią te lepsze piwa i pokazują go w reklamach gdzie mają stary browar :)
Z żywca saison jest w porządku, apa od bidy jak nie ma nic innego.
A wszystkie lagery są robione tak samo, więc jakby pracowali w browarze w Tychach to by tyskiego nie pili. Co do Tyskiego to klasyczne jest jeszcze znośne.
Dyskusje o wyższości Kasztelan nad żywcem są trochę zabawne bo to wszystko to samo, bez chmielu.
Z ogólnodostępnych polecam browar Kormoran, jasne jest fajne i dochmielone, krzepkie trochę słodkie ale też dobre. Podobnie Ciechan, choć wyborny jest średni.
Zasadniczo w Polsce robi się już całkiem fajnie w sprawie piwa, da się kupić coś rozsądnego nawet w mniejszych miejscowościach.

#25 Offline   Oskar124


  • Postów: 66
  • Na forum od: 02 sty 2016
  • Miejscowość: Czerwionka-Leszczyny
  • Mercedes:W124 2.0D - OM601
  • Rocznik:1991
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 4
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:C-klasa

Napisano 09 lutego 2016 - 10:40

Co powiecie na Kasztelana Chmielowego albo Harnaśa Wysokochmielowego???
Dobre jest też Brackie Pils i Warka zwykła.
Lubie też bardzo piwa czeskie i niemieckie.

#26 Offline   Prox


  • Postów: 166
  • Na forum od: 03 lis 2015
  • Miejscowość: Krakow
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inne auto:Fiat Punto II, 1.2 8V

Napisano 09 lutego 2016 - 13:28

Kasztelana wczoraj piłem, nawet mi zapachniał Chmielewski po otwarciu, potem już mniej, szału nie ma ale można wypić. Harnaś to syf , aromat jakiś delikatny jest ale oprócz tego to nic.

#27 Offline   inutile


  • Postów: 1 458
  • Na forum od: 18 kwi 2015
  • Miejscowość: lorem ipsum
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 04 marca 2016 - 23:46

Od m.in. piwska (i 124-ki, huehuehue) mój bebech urósł do rozmiarów, których zaakceptować nie mogę.
Mhh.
Trzeba będzie się przerzucić na cydr i whisky :E
Dla ludzi lubiących cynamon w pokarmie polecam Cydr Dobroński.
Whisky, jak mieszacie z Colą, może być nawet Passport Scotch.
Bez coli tylko Balantyna lub Jack Daniels. Są delikatne i słodkawe w smaku.

Użytkownik inutile edytował ten post 04 marca 2016 - 23:49


#28 Offline   Prox


  • Postów: 166
  • Na forum od: 03 lis 2015
  • Miejscowość: Krakow
  • Mercedes:inny / brak
  • Rocznik:brak
  • Nadwozie:brak
  • Skrzynia biegów:brak
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Inne auto:Fiat Punto II, 1.2 8V

Napisano 06 marca 2016 - 14:52

Balantainsa to nie trawie, w ogóle mi nie podchodzi. A brzuch nie jest od piwa a na piwo :D
I się pochwalę, wczoraj próbowałem moje pierwsze osobiście robione piwo, pszeniczne. Wyszło super a satysfakcja niesamowita.

#29 Offline   tatadyrektor


  • Postów: 130
  • Na forum od: 30 paź 2010
  • Miejscowość: Łódź
  • Mercedes:W124 2.5D >93r. - OM605
  • Rocznik:1994
  • Nadwozie:kombi
  • Skrzynia biegów:manualna 5
  • Opcja:E-Klasse
  • Alternatywne paliwo:brak
  • Drugi Mercedes:kaczuszka 310
  • Trzeci Mercedes:kaczuszka 310 asb
  • Inne auto:laweta ducato , sprinter 410

Napisano 21 marca 2016 - 22:31

3 litrowa rzędowa szóstka ;)

https://www.facebook...02538109828337/

#30 Offline   bastq


  • Postów: 108
  • Na forum od: 18 lut 2014
  • Miejscowość: Bełchatów
  • Mercedes:W124 2.3E - M102
  • Rocznik:1991
  • Nadwozie:sedan
  • Skrzynia biegów:manualna 4
  • Opcja:brak
  • Alternatywne paliwo:brak

Napisano 26 marca 2016 - 21:06

Z koncerniaków lubię Namysłów. Najczęściej też pada wybór na piwa ciemne, w szczególności portery bałtyckie. Mniaam :)

Najbardziej jednak gustuje w swoim piwie, uwarzonym samemu w domu. Zapodaje fotke Promocyjnego, warzonego w tamto lato z okazji promocji oficerskiej brata. Gatunek India Pale Ale. We tle stoi Mercedesik :)
Na pewno wezme ze sobą skrzyneczke na spróbowanie na jakiś forumowy zlot :)

Dołączona grafika








Podobne tematy Zwiń